Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΣΠΗΕΦΣ: Καταγγελία στην ΕΕ για την "ειδική εισφορά" στα φ/β




Σε σειρά νομικών ενεργειών για τη διαπίστωση του παράνομου χαρακτήρα της «ειδικής εισφοράς» και τη διεκδίκηση των ποσών που επιβάλλονται στα μέλη του θαπροβεί ο Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά του Νομού Σερρών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, μετά τη ρύθμιση του ν. 4093/2012, επιβλήθηκε κατά τρόπο πολιτικά και νομικά απαράδεκτο «έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης» σε βάρος τους, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 25-30% επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ρύθμιση αυτή, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι οριζόντια ,εξοντωτική και αναποτελεσματική, ναρκοθετεί το μέλλον των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας και αντίκειται ευθέως σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος, του ενωσιακού δικαίου και της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την ισότητα, την προστασία της ιδιοκτησίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Για τον λόγο αυτό έδωσε την εντολή στη Δικηγορική Εταιρεία των Αθηνών «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας &Συνεργάτες» και, συγκεκριμένα, στον βασικό εταίρο αυτής Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου και τις υπεύθυνες του Παραρτήματος της εν λόγω εταιρείας στη Θεσσαλονίκη Δικηγόρους κυρίες Ευριδίκη Κιτσικούδη και Κωνσταντίνα Κυριακού, να υποβάλουν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για παράβαση των κανόνων του ενωσιακού δικαίου, καθώς και να ασκήσουν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ατομικές αγωγές των μελών του σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με την προοπτική, εφόσον απαιτηθεί, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Σύλλογός, πρωτοπορώντας στο ζήτημα αυτό, στέλνει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η παράνομη ανατροπή των επενδυτικών σχεδίων στα οποία η ίδια προέτρεψε τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. θα αντιμετωπιστεί με σθένος και αποφασιστικότητα τόσο στα εθνικά όσο και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καταλήγει η ανακοίνωση.