Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το ΤΕΕ Αν. Στερεάς για την σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού


Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Με αφορμή τον εορτασμό αυτό, το ΤΕΕ/Τμήμα Ανατολικής Στερεάς, στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των φορέων διαχείρισης υδάτων και εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το νερό είναι φυσικός πόρος σ’ ανεπάρκεια και όχι ένα εμπόρευμα. Ως φυσικός πόρος μέγιστης σημασίας για την ίδια τη ζωή και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να συνδέεται η ιδιοκτησία του με τον ιδιοκτήτη της γης, όπως ισχύει και για τα ενεργειακά ορυκτά. Αν και το νερό έχει οικονομική και περιβαλλοντική αξία, η κοινωνική του αξία, η ιδιοκτησία του και περισσότερο η χρήση του, δεν είναι υπηρεσία εμπορικού χαρακτήρα. Το νερό δεν είναι αγαθό ανθρώπινης παραγωγής. Παρέχεται από τη φύση, σε ρυθμούς απρόβλεπτους και καθόλου σταθερούς, εγγυημένους ή ελέγξιμους. Γι' αυτό και η διαχείρισή του είναι πολύπλοκη και δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια συλλογική και/ή κοινωνική διεργασία.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε υδάτινους πόρους, αφού δεν υστερεί σε βροχοπτώσεις ούτε σε χιονοπτώσεις, αλλά λείπουν η σωστή διαχείριση και η πολιτική βούληση. Επιβάλλεται, επομένως, να γίνει σωστή διαχείριση της ζήτησης και να αποτραπούν τα φαινόμενα σπατάλης που οφείλονται είτε στην κακή αρδευτική μέθοδο, είτε στην παλαιότητα (ή και την ανυπαρξία) του αρδευτικού δικτύου. Εάν σε αυτές τις 2 παραμέτρους προστεθεί και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τότε το σύνολο της εξοικονόμησης του νερού μπορεί να υπερβεί και το 60-70%.

Η ενίσχυση και η ανάπτυξη της έρευνας οφείλει να κατατείνει στη δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων του νερού. Πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση της κοστολόγησης και της τιμολόγησης του νερού, ενώ σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση να ισχύει η αρχή ότι η πολιτεία οφείλει να καλύπτει με επάρκεια τις βασικές ανάγκες σε νερό, με αντίστοιχη ποιότητα για κάθε χρήση και όχι στη βάση εμπορευματικών, ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.

Αξίζει δε να επισημάνουμε ότι η ύδρευση της Αθήνας πραγματοποιείται από τα νερά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Μόρνος, Υλίκη). Η φθηνότερη εναλλακτική πηγή νερού σήμερα θεωρείται η εξοικονόμηση των χρησιμοποιούμενων υδατικών πόρων. Επίσης, το γεγονός ότι τα ποιοτικά στάνταρ για το νερό της άρδευσης είναι χαμηλά σε σχέση με τις άλλες χρήσεις, επιτρέπει την επανάχρηση νερού που είχε καταναλωθεί στην ύδρευση ή τη βιομηχανία, ενώ διεθνώς έχουν αναπτυχθεί τεχνικές επαναχρησιμοποίησης αστικών λυμάτων, ως νερό άρδευσης στη γεωργία, με σημαντική επιτυχία.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν θα πρέπει στον τομέα του νερού να αποτελέσει την αφορμή και τη δικαιολογία για εκχώρηση της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς
Ο Πρόεδρος
Απόστολος Καραναστάσης