Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«… Kαι ήταν όλα σιωπηλά…»


Βρεθήκαμε, ως Έθνος, περιχαρακωμένοι από σιωπή σκληρή, από αδιαφορία, χαιρεκακία μπροστά σε πλάτες γυρισμένες. Κάτι τέτοιες σκληρές στιγμές το Έθνος κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία του. Και το παρελθόν, μας έχει διδάξει πως όταν χάνεται η εθνική ισορροπία, ορμούν και μας κατακομματιάζουν έριδες, εμφύλιοι σπαραγμοί ….
Το σφάλμα όμως είναι και δικό μας γιατί στηρίξαμε την αισιοδοξία μας σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι στη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Το συμπέρασμα της ιστορίας μας είναι ότι έως τώρα, ότι και αν πέτυχε η Ελλάδα, το πέτυχε ως δύναμη ηθική. Και η αρρώστια της Ελλάδας και η αδυναμία της σήμερα δεν είναι κατά κύρια βάση οικονομική – υλική, αλλά ηθική. .....

Ο λαός αυτός, ο «ευγενής» και σε πολλά «παραστρατημένος» έχει ανάγκη από μία πίστη ελληνική. Είναι χρέος μας να στοχαστούμε πάνω στην Ιστορία μας. Καμία Ιστορία δεν δόξασε με τόσο δραματικό πάθος την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, όσο η δική μας Ιστορία. Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε να επισημάνουμε το νόημα των μεγάλων επετείων, των επετείων που ξυπνούν -εντός μας- ένα μεγαλείο ψυχής, μία υπερηφάνεια εθνική, που απέδειξαν την θραύση του ατομισμού που βασανίζει ιδιαίτερα το δικό μας Έθνος και το διαλύει. Το νόημα λοιπόν των επετείων ήταν: Πρόσκληση για εθνική ενότητα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν θα έρθει από μεμονωμένες προσπάθειες.

Οι Κύπριοι πατριώτες μας έδειξαν το δρόμο. Δημοκρατική ελευθερία. Όμως η ελληνική κυβέρνηση «σιωπά». Η απόλυτη σιωπή. Απέραντο ιδεολογικό και ηθικό κενό… Δίπλα από τον Κυπριακό Ελληνισμό, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, πρέπει να προχωρήσουμε πλέον σε μια υπερήφανη εθνική πολιτική, καταργώντας τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και την ξένη κατοχή. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Βουλή των Ελλήνων.

Τα πράγματα είναι καθαρά. Τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής μας σαφή. Η δύναμη και η σπουδαιότητα της Ελλάδας είναι μεγάλη, όσο και αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Σήμερα ο καθημαγμένος ελληνικός λαός αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα. Όλοι μας λέμε και αναγνωρίζουμε ότι ο κοινοβουλευτικός μας βίος νοσεί βαθύτατα, ότι πολλά από τα πρόσωπα που τον εκφράζουν έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα, γιατί δεν πήραν ποτέ στα σοβαρά τη Δημοκρατία. Αλλά όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όλα αυτά ξεχνιούνται. Στενά συμφέροντα κατακλύζουν τους εκλογείς και καμία αληθινά ελληνική ιδέα δεν έρχεται να εξάρει τα πνεύματα.

Ζήσαμε ως Έθνος τρικυμίες τρομερές, εξουθενωτικές. Και όμως σήμερα υπάρχουμε και μπορούμε (και πρέπει!) να δώσουμε νόημα στις δοκιμασίες μας.


Για να προσηλωθούμε σε αυτά τα τρομερά υπαρξιακά για το Έθνος προβλήματα, μας χρειάζεται υπερηφάνεια και σοβαρότητα προσωπική και εθνική.


Ευρυδίκη Π. Κουρνέτα
Δικηγόρος, Πολιτευτής Βοιωτίας «Ανεξάρτητοι Έλληνες»