Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ στα σχολεία για πετρέλαιο θέρμανσης


Η ανακοίνωση της χρηματοδότησης ήρθε μετά το λουκέτο στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έβαλε η δημοτική αρχή σε Φλώρινα και Νάουσα, χθες, λόγω κρύου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις...που εξέδωσαν οι δήμοι, στη Φλώρινα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χθες έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των μαθητών, ενώ στη Νάουσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, δεν υπάρχουν χρήματα για να προμηθευτούν τα σχολεία πετρέλαιο.

Ο δήμαρχος Νάουσας, Αναστάσιος Καραμπατζός, εξηγεί ότι το θερμόμετρο στη Νάουσα έχει ήδη κατέβει στους 3 βαθμούς, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων. «Εχουμε 54 σχολεία στον δήμο και η ετήσια επιχορήγηση σε τέσσερις δόσεις για τις λειτουργικές δαπάνες τους είναι 312.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 500 ευρώ τον μήνα. Μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει τρεις δόσεις και υπολείπεται η τέταρτη. Με τη σημερινή τιμή του πετρελαίου τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν. Επίσης δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κονδύλια από τον δημοτικό προϋπολογισμό, καθώς μας το απαγορεύει το ελεγκτικό συνέδριο». Οπως προσθέτει «σήμερα τα σχολεία του δήμου θα λειτουργήσουν, αλλά θα έχουν θέρμανση μόνο για λίγες ώρες».

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε ανακοίνωσή του, ωστόσο, εκτός από την έκτακτη επιχορήγηση, η οποία επισημαίνεται ότι δίδεται σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, απαντά στον δήμαρχο Νάουσας, τονίζοντας ότι «φέτος τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχουν εκταμιευτεί πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά». Τονίζει επίσης ότι σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί σύντομα, οι δήμοι θα μπορούν να παρέχουν στις σχολικές επιτροπές τα αναγκαία αγαθά όπως π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές. Ο κ. Μιχελάκης αποδίδει τη «σκληρή» στάση του δημάρχου Νάουσας και τις δηλώσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο και σε κανάλια σε προεκλογικά παιχνίδια ενόψει δημοτικών εκλογών.
Πηγή:Καθημερινή