Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕ 10 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΧΙΟΝΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ – ΟΔΗΓΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ


Υπομονή, καύσιμα και γερό στομάχι πρέπει να έχουν όσοι πήραν το δρόμο της εξόδου για την Πρωτοχρονιά και έμπλεξαν με την ασοβαρότητα της Τροχαίας και των αναδόχων κατασκευαστικών εταιρείων των εθνικών δικτύων.

Κάνουν λόγο για κύμα βαρυχειμωνιάς, ισχυρό χιονιά…

Και όταν μιλάμε για χιόνια, άντε να είναι και 10 εκατοστά. Χιλιάδες ταξιδιώτες ταλαιπωρούνται και σήμερα μετά το νυχτερινό θρίλερ στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, στην ΕΟ Αθηνών στο ρεύμα προς Λαμία. Τη νύχτα δίπλωσαν νταλίκα και λεωφορείο.Σήμερα και το χιόνι είναι πυκνό και ο όγκος των οχημάτων μεγαλύτερος.

Από Υλίκη και Κάστρο στην Βοιωτία ως την Αρκίτσα της Φθιώτιδας, έπεσε και πέφτει ακόμη πυκνό χιόνι. Η ορατότητα είναι χαμηλή και η Τροχαία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα κάνει συχνές ανασχέσεις. Αυτό σε συνδυασμό με το “δίπλωμα” μεγάλων οχημάτων, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται από τη νύχτα, κάνει ατέλειωτα τα χιλιόμετρα και επιμηκύνει την διαδρομή κατά αρκετές ώρες.Ακινητοποιημένοι για κάποιο διάστημα, λίγα χιλιόμετρα και ξανά στάση.

Οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους που ξεκίνησαν να περάσουν Πρωτοχρονιά με τους συγγενείς και φίλους τους στην περιφέρεια, πέρασαν αρκετές ώρες στα δύσκολα χιλιόμετρα μεταξύ Βοιωτίας και Φθιώτιδας και κινδύνεψαν να αλλάξουν χρόνο στον δρόμο.
Λόγω των έντονων φαινομένων που συνεχίζονται η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα προβλήματα και την απόφαση για συχνές ανασχέσεις ενώ όπως σημειώνει όπου απαιτούνται αλυσίδες δεν πρόκειται να επιτραπεί είσοδος οχημάτων χωρίς αυτές.

Να θυμίσουμε πως εγκλωβισμένα στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Λαμία -στο Κάστρο Βοιωτίας- βρέθηκαν από τις 10 το πρωί εκατοντάδες αυτοκίνητα, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Δημιουργήθηκε ένα πλέγμα μεταξύ των δεκάδων λεωφορείων, μεγάλων φορτηγών αλλά και ΙΧ, τα οποία δεν είχαν διέξοδο.

Συγχρόνως τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρις εκεί, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση αλλά ούτε σημείο διαφυγής για τους εγκλωβισμένους οδηγούς.
Η ουρά των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων ξεπέρασε τα 7 χιλιόμετρα και στο σύνολό τους οι οδηγοί περίμεναν να φτάσει η βοήθεια από τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
Μεγάλα μηχανήματα και γερανοί προσπάθησαν σιγά σιγά να απελευθερώσουν το οδόστρωμα, σε μια επιχείρηση που είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Μετά τη μία έφθασαν ειδικά μηχανήματα στο 117ο χιλ. τα οποία κινήθηκαν στο αντίθετο ρεύμα και άρχισαν σταδιακά να απεγκλωβίζουν τα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο σημείο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, καθώς τα μηχανήματα εμποδίζονται από βαριά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία.

Άραγε θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα συμβαίνουν ;