Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αργολίδος Νεκτάριος: «Μη φοβείσθε, ο Θεός είναι μαζί μας» ! ! ! !


Να εξυψώσει το φρόνημα του λαού επιχειρεί μέσω του χριστουγεννιάτικου μηνύματός του ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.Νεκτάριος.

Ο Σεβασμιώτατος τονίζει πως πρέπει να έχουμε έτοιμη την καρδιά μας για να Τον δεχθούμε.

Αναλυτικά:

Προς
το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου εν Κυρίω αγαπητοί (Φιλιπ. δ΄,1),

«μη φοβείσθε! Σας αναγγέλλω ένα μήνυμα μεγάλης χαράς· σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήρας μας» (Λουκ. β’,10). Μ’ αυτά τα λόγια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, ο ουράνιος Άγγελος, ενεθάρρυνε τους Ποιμένες της Βηθλεέμ κι όλη την ανθρωπότητα, αναγγέλλοντας τη Γέννηση του Λυτρωτού του κόσμου, Ιησού Χριστού. Τα ίδια αυτά, ενθαρρυντικά λόγια, επανηχούν σήμερα, σ” έναν κόσμο, όπου, ο φόβος, η ανασφάλεια κι η θλίψη ταλαιπωρούν την πλειονότητα των ανθρώπων.

«Μη φοβείσθε!» (Λουκ. β’,10). Κοιτάξτε το Θείο Βρέφος. Ενώ είναι ο Δημιουργός του ουρανού και της γης, γεννιέται σε μια Φάτνη αλόγων ζώων, στην ταπεινή Βηθλεέμ. Ενώ είναι ο Βασιλεύς των βασιλευόντων, στερείται ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις ανέσεις, που θεωρούνται αυτονόητες για κάθε νεογέννητο άνθρωπο, που έρχεται στον κόσμο. Ενώ περιστοιχίζεται απ’ τις Αγγελικές Δυνάμεις, οι μόνοι άνθρωποι, που Το επισκέπτονται, είναι κάποιοι απλοί και φτωχοί Ποιμένες. Ενώ, ως Παντοδύναμος Θεός, θα μπορούσε να συντρίψει όλους τους εχθρούς Του, γίνεται μετανάστης στην Αίγυπτο, για ν’ αποφύγει τη μανία του βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος ψάχνει τρόπο να Το εξοντώσει.

«Μη φοβείσθε!» (Λουκ. β’,10). Έχουμε τόσο ανάγκη, αυτήν την ενθάρρυνση! Πόσες φορές δε νιώθουμε, να σκοτεινιάζει ο ορίζοντας της ψυχής μας, να μη βρίσκουμε πλέον νόημα και σκοπό στη ζωή, διότι στερούμεθα φίλους ή χρήματα, πρόσωπα ή πράγματα που μας έδιναν ελπίδα; Πόσες φορές, ενώ εμείς, ανύποπτοι, βαδίζουμε την πορεία της ζωής μας, έξαφνα ξεσπά απρόβλεπτη θύελλα κακών κι ως κεραυνό εν αιθρία, αντιμετωπίζουμε δυσάρεστα γεγονότα ή την κακότητα των συνανθρώπων μας;

Αδελφοί μου, «μη φοβείσθε! Σας αναγγέλλω ένα μήνυμα μεγάλης χαράς· σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήρας μας» (Λουκ. β’,10). Τ’ Όνομα Του είναι «Εμμανουήλ, που σημαίνει, ότι ο Θεός είναι μαζί μας» (Ματθ. α΄,23). Είναι κοντά μας, ημέρα και νύκτα. Αντιλαμβάνεται τον πόνο μας. Βλέπει τα δάκρυά μας. Ακούει τους στεναγμούς μας και πρόθυμα μας βοηθάει. Η αγάπη Του, προς εμάς, είναι μεγαλειώδης. Το ότι συναντάμε θλίψεις στη ζωή μας, δε σημαίνει, ότι μας ελησμόνησε. Απλώς, δοκιμάζεται η πίστη μας και το κατά πόσον έχουμε στηρίξει την ελπίδα μας σ’ Αυτόν. Όσο περισσότερη είναι η πίστη μας και μεγαλύτερη η ελπίδα μας, τόσο συντομώτερα, απαλλασσόμαστε απ’ τα θλιβερά και δυσάρεστα περιστατικά, που μας στενοχωρούν.

«Μη φοβείσθε!» (Λουκ. β’,10). Ακούμε και πάλι σήμερα, στη Γέννηση του Λυτρωτού μας, αυτά τα ενθαρρυντικά λόγια. Ατενίζουμε το Θείο Βρέφος, τον Εμμανουήλ. Ο Θεός είναι μαζί μας. Δεν απελπιζόμαστε πλέον. Δε λυγίζουμε σε καιρούς θλίψεων. Ξέρουμε, ότι στέκεται δίπλα μας ο στοργικός Πατέρας, ο Παντοδύναμος, ο Πανάγαθος, ο Πάνσοφος, ο πρόθυμος να σπεύσει, για να μας βοηθήσει. Κι ενώ εμείς ενδέχεται, να χύνουμε θερμά δάκρυα, Εκείνος μας παρέχει δύναμη κι ενίσχυση ψιθυρίζοντας στο εσωτερικό της ψυχής μας: «Μη φοβείσθε! Ο Θεός είναι μαζί σας» (Λουκ. β’,10 και Ματθ. α΄,23).

Ω, Θείο Βρέφος! Ω Έμμανουήλ! Αναμενόμενε, από μακρού, που ένωσες τους ανθρώπους με τον Θεό, για πάντα! Μπορείς ν’ αναζωπυρώσεις την ελπίδα μας. Μπορείς, να διώξεις τη σκιά του φόβου και την ανασφάλεια απ’ τις ψυχές μας. Μπορείς να επαναβεβαιώσεις τη νίκη του Φωτός έναντι του σκότους. Γι’ αυτό, σιωπηλοί, προσκαρτερούμε προσευχόμενοι. Είναι έτοιμες οι καρδιές μας, σήμερα στη Γέννησή Σου· είναι έτοιμες οι καρδιές μας ν’ ακούσουν και πάλι: «Μη φοβείσθε! Ο Θεός είναι μαζί σας» (Λουκ. β’,10 και Ματθ. α΄,23).

Διάπυρος προς Χριστόν Νηπιάσαντα ευχέτης Σας
Ο Μητροπολίτης

† Ο Αργολίδος Νεκτάριος