Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Κίνδυνος για 8.500 λουκέτα μικρομεσαίων το επόμενο τρίμηνο - Αισιόδοξο όμως δηλώνει το ΓΣΕΒΕΕ

Αισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους δηλώνουν οι μικρομεσαίοι, αν και τα ταμεία τους είναι άδεια και οι οφειλές τους αυξάνονται διαρκώς.


Πρόκειται για το κύριο συμπέρασμα της έρευνας οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, που αφορά στην περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015. Την έρευνα έκανε στο διάστημα 17 με 26 Φεβρουαρίου η εταιρεία Marc ΑΕ σε δείγμα 1.009 επιχειρήσεων.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, είναι:

•Το 38,1% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Πάνω από το 20% εκτιμά ότι δεν θα αντεπεξέλθει στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015.

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές προς άλλες ΔΕΚΟ. Μόλις ένας στους τρεις μικρομεσαίους μπήκε στην προηγούμενη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Το 44,4% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται στην καταβολή μισθών των εργαζομένων του. Το 62,4% δήλωσε επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας και μόλις το 12,5% έκανε επενδύσεις. Περίπου 8.500 μικρομεσαίοι (3%) θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους το επόμενο τρίμηνο με αποτέλεσμα να χαθούν 20.000 θέσεις απασχόλησης (εργοδότες, μισθωτοί, αυτοπασχολούμενοι).

Ενας στους τρεις λέει ότι διατρέχει κίνδυνο κλεισίματος.


Η αισιοδοξία των μικρομεσαίων αποτυπώνεται από τα ακόλουθα συμπεράσματα: Το 44,1% των ερωτηθέντων είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της επιχείρησης.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κινείται οριακά σε ένα καλύτερο μονοπάτι μειώνει τη διαφορά αρνητικών ? θετικών αποτιμήσεων στο -50,2% από -54% στην προηγούμενη έρευνα και -85,5% τον Ιούλιο του 2012.

Το 57,3% θεωρεί ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της μικρής επιχειρηματικότητας θεωρείται η δημιουργία μιας τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το 73% αξιολογεί ως σημαντική την εν λόγω παρέμβαση. Το 33,1% θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η άμεση εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας, ενώ το 40,3% αξιολογεί το μέτρο ως πολύ σημαντικό.

Πηγή: ΓΣΕΒΕΕ