Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Παράταση της στρατιωτικής θητείας

...

Παράταση της στρατιωτικής θητείας έως και δύο χρόνια με έμμισθη σχέση και αποδοχές μόνιμου υπαξιωματικού περί τα 800 ευρώ καθαρά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος για όσους συμμετάσχουν στις ΜΟΜΑ που επανασυστήνονται. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, αυτό το μοντέλο να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς, όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης προσωπικού ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο...

«Οσοι έχουν προσόντα και το επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια και να πληρώνονται με τον μισθό του υπαξιωματικού» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. «Δεν αναφέρομαι μόνο σε πολιτικούς μηχανικούς αλλά και σε παιδιά που είναι χειριστές μηχανημάτων και θέλουν να δουλέψουν» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, συσχετίζοντας την παράταση της στρατιωτικής θητείας με έμμισθη σχέση για δύο χρόνια με τις ΜΟΜΑ, που επανασυστήνονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θεσμός που θα χρησιμοποιηθεί για την έμμισθη απασχόληση των στρατιωτικών που έχουν παρεμφερείς ειδικότητες με αυτές των μηχανικών ή των χειριστών μηχανημάτων έργου θα είναι αυτός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Αλλωστε, με αυτόν τον τρόπο έχουν καλυφθεί ή καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες προσωπικού στις ειδικές δυνάμεις, δεδομένου ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατά τον ίδιο τρόπο ενδεχομένως να καλυφθούν κενά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων όπου παρατηρείται έλλειψη στελεχών (λόγω συνταξιοδότησης ή και ηλικίας σε ορισμένους τομείς).

Επαναλειτουργία

Οι ΜΟΜΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα αρχίσουν να λειτουργούν το συντομότερο δυνατόν και εφόσον εξασφαλιστούν τόσο τα μέσα και τα υλικά όσο και προβλεφθεί ο τρόπος λειτουργίας τους από το αρμόδιο Γενικό Επιτελείο. «Υπάρχει ενδιαφέρον από Ρωσία και ΗΠΑ να μας διαθέσουν μηχανήματα» είπε ο κ. Καμμένος, ενώ πρόσφατα υποστήριξε ότι μπορούν οι ΜΟΜΑ να αναλαμβάνουν έργα των οποίων οι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, παρότι χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια. Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να λειτουργήσουν δύο ΜΟΜΑ, μία στη Λάρισα και μία στο Λουτράκι.

Επιπροσθέτως, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων στη Βουλή το προσεχές διάστημα για μια σειρά θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η αλλαγή του καθεστώτος της αποστρατείας των στελεχών στα 50 και στα 55 χρόνια και η σύσταση φορέα στον οποίο θα περιληφθούν όλα τα εναέρια μέσα που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να γίνεται εξορθολογισμός της χρήσης τους.