Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δείτε τι θα συμβεί εάν κόψετε το κάπνισμα για ένα μήνα.


Όλοι ξέρουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει. Είτε είμαστε καπνιστές, είτε όχι, είναι βασική γνώση πως αυτή η εθιστική συνήθεια μπορεί να προκαλέσει απίστευτα προβλήματα.

Το να κόψει κανείς το τσιγάρο ακούγεται πολύ δύσκολο. Αλλά αν αναλογιστούμε πόσα έχουμε να κερδίσουμε σταματώντας αυτή τη βλαβερή συνήθεια, ίσως και να το πάρουμε απόφαση.

Σε τελική ανάλυση ας ξεκινήσουμε σταματώντας το για ένα μόνο μήνα. Από τις πρώτες κιόλας μέρες θα δούμε τρομερές αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Αλλαγές που είτε φανταζόμασταν, είτε δε θέλαμε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας.

Ένας μήνας, λοιπόν, χωρίς τσιγάρο. Ας δούμε τι μπορεί σε αυτές τις μέρες να αλλάξει στη ζωή μας!

Περισσότερα χρήματα

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως το κάπνισμα πέρα από τους πνεύμονες μας καίει και τις τσέπες μας! Αν υπολογίσουμε πως ένας μέσος καπνιστής κάνει 13 τσιγάρα τη μέρα, άρα 390 το μήνα, υπολογίστε πόσα πακέτα και κατ’επέκταση πόσα χρήματα χρειαζόμαστε! Χρήματα που κόβοντας το μένουν στην τσέπη μας!!!



Καλύτερο σεξ.

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, το κάπνισμα προκαλεί δυσλειτουργίες στις ερωτικές μας διαθέσεις κι αποδόσεις. Ιδιαίτερα οι άνδρες καπνιστές αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα.

Μετά από ένα μήνα διακοπής του τσιγάρου, οι 65 άνδρες που μελετήθηκε η συμπεριφορά τους παρουσίασαν σημαντική βελτίωση τόσο στη στυτική λειτουργία, όσο και στις σεξουαλικές τους επιδόσεις.



Μυρωδιά και γεύση.

Το κάπνισμα μας στερεί δύο από τις βασικές μας αισθήσεις. Τόσο η γεύση μας αλλοιώνεται σημαντικά, όσο και η όσφρηση μας μειώνεται. 48 ώρες μετά το κόψιμο του τσιγάρου, όμως, οι νευρικές απολήξεις των δύο αισθήσεων που είχαν καταστραφεί με το κάπνισμα, αρχίζουν να αναγεννώνται!



Λευκά δόντια!

Όσο κι αν φροντίζουμε τη στοματική μας υγιεινή, η νικοτίνη του τσιγάρου καταστρέφει τα δόντια μας. Το χρώμα τους γίνεται ένα άρρωστο κίτρινο που κανένα βούρτσισμα δε θεραπεύει. Αν, όμως, κόψουμε το τσιγάρο κι ακολουθήσουμε τις συμβουλές του οδοντιάτρου μας, σε μία βδομάδα η όψη των δοντιών μας θα αρχίσει να αλλάζει!



Καλύτερος ύπνος.

Ύστερα από έρευνα του πανεπιστημίου John Hopkins οι καπνιστές παρουσιάζουν ανωμαλία στον ύπνο τους και ξυπνούν κουρασμένοι. Διαπιστώθηκε πως αυτό οφείλεται στην αντίδραση του οργανισμού από την έλλειψη νικοτίνης κατά τις ώρες του ύπνου. Ένα μήνα μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο ύπνος ξαναγίνεται φυσιολογικός και ο πρώην καπνιστής ξυπνά ξεκούραστος και γεμάτος ευεξία!



Αναπνοή και άσκηση.

Ένα μήνα μετά το κόψιμο του καπνίσματος ο οργανισμός μας αρχίζει να επανέρχεται. Η δύσπνοια και ο βήχας, που είχαμε πριν, υποχωρούν και οι πνεύμονες μας αρχίζουν να καθαρίζουν και να λειτουργούν σωστά. Όσο για την άσκηση, δε λαχανιάζουμε πλέον με το παραμικρό και μπορούμε να αθλούμαστε χωρίς δυσφορία και ανεξήγητη εξάντληση.



Μπορεί το κάπνισμα να είναι μια γλυκιά συνήθεια. Η ζωή, όμως, όπως και να το κάνουμε, είναι πιο γλυκιά. Κι αφού το τσιγάρο τη μικραίνει, καλό είναι να την αποβάλλουμε από τη ζωή μας. Μέσα σε 30 μέρες χωρίς τσιγάρο βλέπουμε μεγάλη διαφορά πάνω μας. Φανταστείτε τι θα γίνει σε μεγαλύτερο διάστημα.

Το να κόψει κανείς το τσιγάρο μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μπλοκάρισμα του μυαλού μας. Ας αφήσουμε την αγάπη για ζωή να νικήσει κι ας πετάξουμε τώρα αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Μπορούμε!