Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τι θα χρειαστείτε εάν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο στο εξωτερικό


Αναμφισβήτητα, το ταξίδι με αυτοκίνητο στο εξωτερικό είναι μία πολύ ωραία εμπειρία. Πριν ξεκινήσετε όμως το ταξίδι, καλό είναι να έχετε προετοιμαστεί και οργανωθεί κατάλληλα ώστε να είστε ασφαλείς και να μην έχετε απρόοπτα!

Έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας

Αν η άδεια οδήγησής σας έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ, αναγνωρίζεται σε όλη την Ε.Ε και μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε εφόσον:
εξακολουθεί να είναι σε ισχύ
έχετε συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την οδήγηση οχήματος ισοδύναμης κατηγορίας
δεν έχει ανασταλεί ή περιοριστεί και δεν έχει ανακληθεί στη χώρα έκδοσης.

Εάν πάτε σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε χρειάζεστε το λεγόμενο «Διεθνές δίπλωμα οδήγησης».

Για την έκδοση του διεθνούς διπλώματος απαιτούνται μία έγχρωμη φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου, παρουσίαση του ελληνικού διπλώματος οδήγησης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε ισχύ, καθώς και το διαβατήριο ή η νέου τύπου Αστυνομική Ταυτότητα (όποιο από τα δύο θα χρησιμοποιηθεί και στο ταξίδι).

Το διεθνές δίπλωμα εκδίδεται αυθημερόν σε οποιοδήποτε γραφείο της ΕΛΠΑ. Η ΕΛΠΑ συνιστά κάθε οδηγό που σκοπεύει να κινηθεί στο εξωτερικό να έχει μαζί του και το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης. Το κόστος του διπλώματος μονοετούς ισχύος είναι 50 ευρώ και του τριετούς ισχύος ορίζεται στα 90 ευρώ.

Μη ξεχνάτε ότι για τις χώρες εκτός ΕΕ θα χρειαστείτε το διαβατήριό σας (ή βίζα)!

Παράλληλα, για χώρα εντός της Ε.Ε ή όχι, χρειάζεστε τη λεγόμενη «Πράσινη Κάρτα» για το αυτοκίνητό σας. Αυτήν θα την πάρετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία, προκειμένου να είστε σίγουροι πως θα σας καλύψει αν χρειαστεί.

Ολοκληρωμένο service

Με δεδομένο ότι τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε είναι πάρα πολλά, επιβάλλεται να κάνετε ολοκληρωμένο τεχνικό έλεγχο στο όχημά σας πριν ξεκινήσετε.

Ακριβείς χάρτες και ανάλυση διαδρομής

Αφού γνωρίζετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, πρέπει να εξασφαλίσετε νέους και ενημερωμένους χάρτες. Ακόμα και αν έχετε άπειρο χρόνο στη διάθεσή σας, δεν είναι θεμιτό να χαθείτε σε άγνωστο μέρος του εξωτερικού, γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί.

Ταξίδι με κατοικίδιο

Όσοι προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι με το κατοικίδιο σας ή μετακομίζετε στο εξωτερικό θα πρέπει να προετοιμαστείτε από αρκετό καιρό πριν, περίπου 4, ώστε να μπορέσετε να ταξιδέψετε με το ζώο σας την επιθυμητή ημερομηνία. Ενημερωθείτε για τον εμβολιασμό, το διαβατήριο και τη μεταφορά του!

ΤIPS
• Στις περισσότερες πλέον χώρες του κόσμου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι πολύ ανεπτυγμένο. Αυτό σημαίνει, πως ειδικά στις ευρωπαϊκές πόλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να πληρώσετε για να παρκάρετε. Γι αυτό μην το κλειδώσετε απλά και φύγετε, όπως στην Ελλάδα.

• Πρέπει να έχετε συγκεκριμενοποιήσει τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε κάθε μέρα, όπως και το μέρος στο οποίο θα καταλύσετε. Αποφύγετε να περάσετε τη νύχτα στο πάρκινγκ κάποιου αυτοκινητοδρόμου. Είναι αρκετά επικίνδυνο!

• Στο εξωτερικό, η αστυνόμευση για τα όρια ταχύτητας είναι πολύ αυστηρή. Εννοείται ότι φοράτε πάντα ζώνη και δεν πίνετε αλκοόλ, αλλά πρέπει και να μην ξεγελαστείτε με το πλάτος των δρόμων και "το πατήσετε".

• Μόνο στην Ελλάδα οδηγούμε αριστερά και προσπερνούμε από δεξιά. Οι άνθρωποι με παιδεία οδηγική κάνουν ακριβώς το αντίθετο, γι αυτό προσοχή!

• Στις περισσότερες χώρες τα βενζινάδικά είναι self-service. Αυτό σημαίνει ότι βάζετε μόνοι σας βενζίνη και μετά μπαίνετε στο μαγαζί για να πληρώσετε. Μην περιμένετε να βγει κάποιος, θα χάσετε την ώρα σας και θα σας κοιτάνε περίεργα…

• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσετε πως στη Βρετανία και στις πρώην βρετανικές αποικίες οδηγούν ανάποδα. Δεν πρέπει να σας φοβίζει αυτό, αφού είναι θέμα 10 λεπτών για να συνηθίσετε. Απαιτείται όμως εξαιρετική προσοχή!


Πηγές: autotriti.gr, europa.eu