Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η Τήνος με τις μαγευτικές παραλίες

http://www.mariailiaki.gr/3980-h-tinos-me-tis-mageutikes-paralies/
 
Η Τήνος είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα μέρη στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί όλοι εστιάζουν στην χώρα και μάλιστα την περίοδο του 15αύγουστου λόγω της Μεγαλόχαρης, αλλά λίγοι ξέρουν τις ομορφιές του νησιού.

Η Μαρίλία μας έστειλε μια σειρά από ξεχωριστές φωτογραφίες και μας έγραψε για αυτές:

«Η Τήνος βρίσκεται στις Κυκλάδες, στοΝότιο Αιγαίο. Είναι αρκετά κοντά από την Ραφήνα και τον Πειραιά. Την Τήνο αξίζει να την επισκεφθείτε για την φυσική ομορφιά της, τις παραλίες αλλά και τα παραδοσιακά χωριά της. Η Τήνος είναι κυρίως γνωστή για το θρησκευτικό της χαρακτήρα. Έχει περίπου 41 πανέμορφες παραλίες, άλλες βρίσκονται μέσα σε μικρούς και άλλες σε μεγάλους κολπίσκους. Στην πλειοψηφία τους είναι αμμώδεις, άλλες οργανωμένες και άλλες απόμερες και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις υπόλοιπες κοσμοπολίτικες παραλίες των Κυκλάδων.

Η παραλία του Αγίου Φωκά είναι η πιο κοντινή παραλία από την Χώρα. Αρχικά έχει βότσαλα και μετά συνεχίζει με μία πλατιά αμμουδιά. Είναι οργανωμένη. Έχει άπλετη θέα στην Μύκονο, την Δήλο ,τη Νάξο, την Πάρο, την Αντίπαρο, την Σύρο.

Η παραλία του Σταυρού, του Αγίου Μάρκου και των Κιονίων βρίσκονται στο Ν μέρος του νησιού, κοντά στην Χώρα. Η παραλία του Σταυρού αποτελεί το παλαιό παραδοσιακό λιμάνι του νησιού. Ο μικρός κολπίσκος του Αγίου Μάρκου αποτελεί ένα μικρο όνειρο χαλάρωσης και ξεκούρασης. Και η παραλία των Κιονίων είναι οργανωμένη.

Η παραλία της Λιβάδας πρόκειται για μία πολλή ήσυχη και γραφική παραλία στο ΒΑ μέρος της Τήνου και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι βραχώδεις σχηματισμοί που έχουν σχηματιστεί και λίγο πιο πάνω υπάρχει μία λιμνούλα.

Η παραλία της Λυχναφτιάς βρίσκεται στο ΝΑ μέρος του νησιού. Είναι ήσυχη, πεντακάθαρη με βοτσαλάκια αλλά και άμμο. Με θέα την όλη Μύκονο, το Ικάριο πέλαγος και την Ικαρία.

Η παραλία της Παχιάς Άμμου βρίσκεται στο Α μέρος του νησιού. Το τοπίο είναι πολύ ρομαντικό και ειδυλλιακό με τους αμμόλοφους στις πλαγιές της παραλίας.

Η παραλία του Πανόρμου βρίσκεται στο Β μέρος μέσα σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο λιμανάκι με ένα μικρό νησάκι στο κέντρο του κολπίσκου, τον Πλανήτη και επάνω σε αυτό ένας παλιός φάρος.

Η παραλία του Μαλίου βρίσκεται κ αυτή στο Β μέρος της Τήνου, στο στενό Τήνου - Άνδρου. Είναι αγνή κ παρθένα παραλία, ήσυχη με υπέροχα νερά!

Στο ΝΑ μέρος της Τήνου υπάρχουν οι παραλίες του Αγίου Σώστη, του Πόρτο, του Σκυλαντάρ ( Λαόυτι ) και της Αγίας Κυριακής. Είναι οργανωμένες και έχουν άπλετη θέα στην Μύκονο και την Δήλο. Η παραλίας του Πόρτο αποτελούσε το παλιό λιμάνι της Τήνου. Η παραλία του Αγίου Σώστη είναι για τους πιο ''μοναχικούς'' και δεσπόζει πάνω στο μόλο η εκκλησία του Αγίου Σώστη.

Οι παραλίες Άγιος Ρωμανός, όρμος Γιαννάκη και όρμος Υστερνίων βρίσκονται στο Ν μέρος του νησιού με απεριόριστη θέα στην Σύρο και με μαγευτικές αμμουδιές και γαλάζια νερά.

Είναι τόσες πολλές οι παραλίες που δεν μπορώ να πω για όλες. Θα κλείσω με μία τελευταία, τις Κολυμπήθρες. Αποτελείται από τρεις κόλπους. Ο ένας από αυτούς είναι ο κοσμοπολίτικος , στον οποίο δεσπόζει στο κέντρο του το μικρό νησάκι ''Δρακονήσι'' , ο δεύτερος έχει μία υπέροχη λίμνη σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα, αποτελεί σπουδαίο υδροβιότοπο και ο τρίτος είναι αρκετά απόμερος.

Η πιο αγαπημένη μου παραλία απ όλες αυτές είναι του Αγίου Φωκά. Πηγαίνω πάντα στο τέρμα, εκεί που κλείνει ο κόλπος, χάνομαι στα νερά της και στην θέα της. Η αγαπημένη μου ώρα είναι όταν ο ηλιάτορας δύει και σιγά σιγά μας αφήνει γλυκά για να ''συνοδεύσει'' τη νύχτα στον ερχομό της».

Δείτε τις φωτογραφίες: