«Πρόταση για μια στέρεη ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Βοιωτίας»
«Στο ΓΠΑ λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο είναι συγγενές με το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα τη Θήβα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, και μπορούν να αποτελέσουν μαζί στο μέλλον μία Σχολή.
Στις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνέργειες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν προϋπόθεση για την αναβάθμιση κυρίως τμημάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Με δεδομένα τα ανωτέρω και κατόπιν της συνάντησης των Πρυτανικών Αρχών του ΓΠΑ και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ αποφάσισαν να προτείνουν στην ηγεσία του ΥΠΕΘ την διοικητική ένταξη του ανωτέρω Τμήματος στο ΓΠΑ.
Η Έδρα του Τμήματος θα παραμείνει στη Θήβα.
Η ανωτέρω πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του ΓΠΑ.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού θα αξιολογηθεί και θα αναβαθμιστεί σε πενταετές ενιαίου και αδιάσπαστου κύκλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Intergrated Master) στην ειδικότητα του Τμήματος.
Το Τμήμα θα μετονομασθεί σε Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού και θα ενταχθεί προς το παρόν στη Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης του ΓΠΑ.
Το Τμήμα για να λειτουργήσει θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με 4 (τέσσερα) μέλη ΔΕΠ. Εάν στελεχωθεί με τα 4 μέλη ΔΕΠ δύναται να δεχθεί εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.»
Η παραπάνω πρόταση σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ίδρυση «Κέντρου Καινοτόμων και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών» στην Αλίαρτο έρχεται να βάλει γερά θεμέλια ακαδημαϊκότητας και αναπτυξιακής προοπτικής για τη Βοιωτία.
Επίσης, η πρόταση αυτή ανοίγει προοπτικές για τη δημιουργία νέων Τμημάτων στη Βοιωτία, αλλά και Τμημάτων διετών προγραμμάτων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με πανεπιστημιακό τίτλο και επαγγελματικά δικαιώματα.
Η πρόταση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και του ΓΠΑ τίθεται σε δημόσιο διάλογο και είναι ανοιχτή σε προτάσεις, διορθώσεις, συμπληρώσεις.
Όσο για την ερώτηση – πρόκληση της ΠΕΔ Στερεάς για το ποια είναι η θέση μου για το Πανεπιστήμιο Στερεάς απαντώ:
Α) Έχω δημόσια εκφραστεί στην παρουσίαση της πρότασης Πανούση στο Δημ. Συμβούλιο Λιβαδειάς, δύο φορές στις συνεδριάσεις της ΠΕΔ, καθώς και σε συνέντευξή μου στην τηλεοπτική εκπομπή «Στέρεα Λόγια».
Β) Τα πανεπιστήμια ιδρύονται με ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια σε στέρεη βάση. Αυτό υπηρετεί η συγκεκριμένη πρόταση. Μόνο έτσι μπορεί να μείνει ανοιχτή η προοπτική του Πανεπιστημίου Στερεάς.
Γ) Αλήθεια, όσοι μας εγκαλούν για το Πανεπιστήμιο Στερεάς θα μας πουν ποτέ γιατί καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Στερεάς μέσα σε μια νύχτα το 2013 επί Υπουργίας Αρβανιτόπουλου και τι έκαναν από το 2005 για να το αποτρέψουν;
Δ) Σε ό,τι με αφορά ως βουλευτή Βοιωτίας προτιμώ να απαντώ με πράξεις και ενέργειες που συμβάλλουν στην ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή αναβάθμιση του νομού και όχι με σημαίες ευκαιρίας.