Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Με αρνητικό πρόσημο κλείνει το κρεμμύδι στην Θήβα


Στην τελική ευθεία του καλλιεργητικού κύκλου και λίγο πριν από τη συλλογή, ο Ιούλιος έκρυβε άσχημες εκπλήξεις για τους κρεμμυδοπαραγωγούς της Θήβας, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιέργειας της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι υπόλοιπες περιοχές δεν παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την καλή τιμή του προϊόντος, οι παραγωγοί θα απολαύσουν ένα καλό εισόδημα. Παράλληλα, η αγορά παρουσιάζει ζήτηση στο προϊόν και ειδικά από δίκτυα του εξωτερικού.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Απογοήτευση στη Θήβα, χαμόγελα στη Λοκρίδα
Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η συγκομιδή στη Βοιωτία. Η δυνατή χαλαζόπτωση στις αρχές Ιουλίου είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργειών. Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής, ο παραγωγός Δημήτρης Συκαράς κάνει λόγο για ζημιές που αγγίζουν και το 100% της παραγωγής σε πολλά κτήματα. «Μετά τον έλεγχο των εκτάσεων από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ , οι αγρότες οργώνουν τα χωράφια τους και κάνουν ψεκασμούς με μυκητοκτόνα για την προστασία των κρεμμυδιών της επόμενης χρονιάς από βακτήρια και μύκητες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Χρήστου Κουρούνη, γεωπόνου από τη Θήβα. «Το σύνολο των καλλιεργειών κρεμμυδιού είναι χτυπημένες από το χαλάζι, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Σε μία καλή χρονιά, η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει και τους 7 τόνους το στρέμμα, σήμερα συζητάμε για 2 έως 3 τόνους και ένα ποσοστό αυτών ποιοτικά υποβαθμισμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι η Θήβα είναι η βασικότερη παραγωγός περιοχή της χώρας. Πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργούνται αυτή την περίοδο με κρεμμύδι, καλύπτωντας σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες της αγοράς.

Διαφορετική εικόνα μας μεταφέρει από την Ελάτεια Λοκρίδας ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος κρεμμυδιών. «Έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή στην περιοχή μας, με θετικά αποτελέσματα. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες είναι ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τους 7 τόνους το στρέμμα. Αν αυτό συνδυαστεί και με τιμές της τάξης των 30 έως 45 λεπτών το κιλό, τότε θα συζητάμε για μία πολύ καλή χρονιά. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τον καιρό τις επόμενες ημέρες».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μπαίνει στο μάζεμα και η ΛάρισαΑισιοδοξία κυριαρχεί στις τάξεις των κρεμμυδοπαραγωγών του Νομού Λάρισας(μιας περιοχής που φημίζεται για το ποιοτικό προϊόν της) για τη φετινή χρονιά. Η αρχή θα γίνει με το χλωρό κρεμμύδι, όταν το φύλλο είναι πράσινο, καθώς βγαίνει εύκολα με τα χέρια. Όσοι όμως διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα, αφήνουν το κρεμμύδι να ξεραθεί πλήρως και το αφαιρούν στη συνέχεια (λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο).

Οι Λαρισαίοι κρεμμυδοπαραγωγοί φημίζονται για την ποιότητα του προϊόντος του, καθώς ασχολούνται χρόνια με αυτό. Έτσι, κατάφεραν και φέτος, με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες (ραντίσματα), να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολλές βροχές της άνοιξης. Η εκτίμησή τους είναι ότι και φέτος θα απολαύσουν τις περσινές καλές τιμές (40 λεπτά/κιλό), ενώ κατά μέσο όρο η στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί στους 7 τόνους/στρ.
Για όσους σχεδιάζουν να ασχοληθούν με το κρεμμύδι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλλιέργεια είναι δαπανηρή (πολλά μεροκάματα λόγω ραντισμάτων) και απαιτεί πλούσιο εξοπλισμό (μηχανήματα, κλούβες, κ.λπ.).

ΠΕΛΟΠΟΝ
ΝΗΣΟΣ
Καλές οι τιμές στη Μονεμβασιά, χάνει έδαφος το ΒατικιώτικοΜια καλή χρονιά καταγράφεται σε γενικά πλαίσια για τους παραγωγούς κρεμμυδιών στη Μονεμβασιά, όπου παράγεται και το περίφημο Βατικιώτικο κρεμμύδι. Όπως μας δήλωσε o παραγωγός Χαράλαμπος Κοντραφούρης, «ήταν μία χρονιά με θετικό στοιχείο την καλή τιμή και με αρνητικό τη μειωμένη παραγωγή λόγω του καιρού. Εκείνο όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι η γενικότερη μείωση της καλλιέργειας, λόγω της αυξητικής τάσης που παρουσιάζει η καλλιέργεια της ελιάς».

Στη Μονεμβασιά, ενώ κυριαρχούσε το Βατικιώτικο κρεμμύδι, πλέον χάνει γρήγορα έδαφος, αφού όπως μας αναφέρει ο κ. Κοντραφούρης «στο ένα στρέμμα το καλό Βατικιώτικο πάει στους τέσσερις τόνους, ενώ το υβρίδιο αγγίζει τους επτά. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη για να μην τη λάβουν οι παραγωγοί υπόψιν τους».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κυμάνθηκαν στα 80 λεπτά τα λευκά κρεμμύδια ενώ τα κόκκινα ξεκίνησαν από το 1 ευρώ. Στο 1 ευρώ ξεκίνησε και το Βατικιώτικο κρεμμύδι. Στα πλεονεκτήματα του τελευταίου είναι και οι μικρές ανάγκες για πότισμα.
ypaithros.gr