Ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο γνωστός «Καλλικράτης», προβλέπει μεταξύ άλλων ένα νέο, ιδιαίτερα χρήσιμο και απαιτητικό θεσμό: το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη.
Το νέο αυτό θεσμικό όργανο θα δέχεται τις διαμαρτυρίες, τις καταγγελίες και τις προτάσεις των δημοτών και θα παρεμβαίνει με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος του δημότη.
Ακριβώς επειδή ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα ενεργεί και σαν «ελεγκτής» του Δήμου, η νομοθεσία προέβλεψε να εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε και να είναι της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, και να μην είναι ευάλωτος σε πιέσεις και εξαρτήσεις από μία μόνο δημοτική παράταξη.
Στην ψηφοφορία της 28-2-2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων προτείναμε για τη θέση αυτή μια νέα επιστήμονα, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς εμφανείς κομματικές προτιμήσεις και εξαρτήσεις, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα έχει και την επιστημονική επάρκεια, και την κομματική ανεξαρτησία για να εξυπηρετήσει το θεσμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να συναινέσει. Επέμεινε σε μια υποψηφιότητα με εμφανείς κομματικές προτιμήσεις. Ένα προβεβλημένο τοπικό κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Ουσιαστικά η δημοτική αρχή απέδειξε ότι είτε φοβάται, είτε δεν επιθυμεί τις ευρύτερες συναινέσεις.
Η πορεία του Δήμου Θηβαίων στο πλαίσιο της υλοποίησης των νέων θεσμών που προβλέπει ο «Καλλικράτης» θα είναι δύσκολη, απαιτητική, και θα χρειαστεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων και των κοινωνικών φορέων.
Η δημοτική αρχή όμως φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνεται. Ελπίζουμε στη συνέχεια να κατανοήσει ότι στην προσπάθεια αυτή δεν θα τη βοηθήσουν ούτε τα φραστικά τεχνάσματα, ούτε οι παρελκυστικές τακτικές, ούτε οι παρασκηνιακές συμφωνίες, ούτε οι φοβίες, ούτε η αλαζονεία της εξουσίας, που έκανε πολύ νωρίς την εμφάνισή της.
Θήβα 4-3-2011
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ