Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Last minute Αποκριά στη Θήβα

Αν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σας βρίσκει στην Αθήνα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε την αποκριάτικη βόλτα σας. Η Θήβα –με το διάσημο πια Βλάχικο Γάμο της– βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα μακριά και προσφέρεται άνετα για μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή. Μην ξεχάσετε να βάλετε στολή, αν έχετε και φουστανέλα ακόμη καλύτερα!
Από τις 7 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ανάβουν φωτιές στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (οδός Επαμεινώνδα) και τα παλικάρια χορεύουν πυρρίχιο μέχρι να έρθει η ώρα να συναντηθεί ο γαμπρός με τη νύφη, η οποία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θηλυκή, να έχει μούσι και βαριά φωνή, είναι όμως… καλό κορίτσι κι από σπίτι. Στη συνέχεια, οι Βλάχοι φεύγουν σιγά σιγά και το μεσημέρι το δρώμενο μεταφέρεται στον προαύλιο χώρο της Αγίας Τριάδας, σε ένα μικρό καταπράσινο λοφάκι λίγο έξω από την πόλη, για φαγητό και το διακανονισμό των τελευταίων λεπτομερειών του γάμου. Στο τραπέζι που στρώνεται με νηστίσιμα καλούδια είστε όλοι καλεσμένοι. Στις 2 μ.μ. η πομπή επιστρέφει και πάλι στο κέντρο της πόλης, το ξύρισμα του γαμπρού ξεκινάει στα κονάκια των συμπεθέρων και η προίκα της νύφης βγαίνει στο φως κι αρχίζει ο χορός.
Αν διανυκτερεύσετε, σημειώστε πως το μεσημέρι της Κυριακής (1 μ.μ.) οι Καπεταναίοι, με νταούλια και πίπιζες, φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και στήνουν χορό στο κέντρο, ενώ στη συνέχεια γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα και, φυσικά, ακολουθεί χορός μέχρι πρωίας.
Τι να δείτε
• Το Λαογραφικό Μουσείο του 5ου Γυμνασίου Θήβας.
• Την Οιδιπόδεια Κρήνη στους Αγίους Θεοδώρους, όπου –σύμφωνα με το μύθο– έπλυνε ο Οιδίποδας τα χέρια του μετά το φόνο του πατέρα του Λάιου.
• Το ναό της Ζωοδόχου Πηγής (1820) στο καταπράσινο Μοσχοπόδι (ενδείκνυται και για πικνίκ).
• Τη Μονή Σαγματά, λίγο έξω από τη Θήβα, κοντά στο χωριό Ύπατο, που είναι χτισμένη στα ερείπια του ναού του Υπάτου Διός.