Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κλείνουν 127 εφορίες σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής!

http://www.viotiki-ora.gr
Ποιες παραμένουν και με ποια κριτήρια…

Βοιωτία: «Σε περίπτωση που μια ΔΟΥ ενός Νομού βρίσκεται σε πόλη εκτός της πρωτεύουσας του Νομού και η φοροδοτική της ικανότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των εσόδων του Νομού, τότε προτείνεται η διατήρησή της….»
Το πόρισμα για την κατάργηση 127 εφοριών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και από τις 241 που υπάρχουν σήμερα, θα παραμείνουν 114 σε ολόκληρη την χώρα…

Η αναστολή λειτουργίας των 127 ΔΟΥ θα γίνει σε δύο φάσεις και αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου…

Η μεταστέγαση αυτών των ΔΟΥ απαιτεί δαπάνες (μεταφοράς, διαρρύθμισης / διαμόρφωσης των χώρων, υποδομών πληροφορικής), οι οποίες εκτιμούνται περίπου σε 4,25 εκ. ευρώ , συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% και απρόβλεπτων εξόδων 15,3%, το οποίο μπορεί και να επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ κατά 95%, ενώ το έργο των ενοποιήσεων θα αποφέρει όφελος περίπου 19.000.000 ευρώ στην διετία 2013-2014, δηλάδή, 791 .000 ευρώ ανά μήνα, που θα προκύψει μετά την παράδοση στους ιδιοκτήτες όλων των μισθωμένων κτιρίων που αποδίδονται / αποδεσμεύονται εξαιτίας των ενοποιήσεων των ΔΟΥ, καθώς και μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Σύμφωνα με το πόρισμα των υπυργείων, το κόστος μεταφοράς και διαρρυθμίσεων των κτιρίων που θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ, εφόσον συντρέξουν όλες οι προϋποθέσεις που καταγράφονται, θα αποσβεστεί σε 5,4 μήνες, ενώ αν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, τότε το κόστος για το δημόσιο θα είναι ελάχιστο!

Το κόστος των φορολογουμένων πάντως, που θα αναγκαστούν να φεύγουν χιλιόμετρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ουδόλως ενδιαφέρει τα υπουργεία…

Η αξιολόγηση ωστόσο, της αρμόδιας επιτροπής, διήρκεσε μια εβδομάδα και σύμφωνα με αυτήν: Οι Νομοί Άρτας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Ξάνθης, Πιερίας, Φωκίδας και Χίου διέθεταν ήδη μόνο μια ΔΟΥ, Ο Νομοί Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Ροδόπης, Σάμου, Τρικάλων, Φλώρινας, Χανίων και Ρεθύμνου διέθεταν ήδη 2 ΔΥΟ, η αύξηση του αριθμού των Νομών με 1 ή 2 ΔΟΥ προκύπτει από την αναστολή λειτουργίας των ΔΟΥ σε Νομούς που διέθεταν άνω της 1 ή 2 ΔΟΥ αντίστοιχα, πλην των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και ο Νομοί Αργολίδας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κορίνθου, Λασιθίου, Λέσβου, Πέλλας και Χαλκιδικής διέθεταν ήδη 3 ΔΟΥ.
Σε αυτόν τον αριθμό ΔΟΥ περιλαμβάνονται και 2 (Θεσπρωτικό Πρέβεζας και Πέραμα Ρεθύμνου), οι οποίες δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία μέχρι σήμερα και θα πρέπει να καταργηθούν με νομοθετική διάταξη.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα όσα προτάθηκαν και συζητήθηκαν , για την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, θα αναφερθούμε και σε πρώτο στάδιο..

Σε περίπτωση που μια ΔΟΥ ενός Νομού βρίσκεται σε πόλη εκτός της πρωτεύουσας του Νομού και η φοροδοτική της ικανότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των εσόδων του Νομού, τότε προτείνεται η διατήρησή της, προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι πόλοι τοπικής ανάπτυξης σε επίπεδο Νομού (Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτίας και Χαλκιδικής).

Σε δεύτερο στάδιο πάντως, εξετάζονται και τα τεχνικά στοιχεία, δηλαδή, οι δυνατότητες συστεγάσεων των ΔΟΥ σε υφιστάμενα κτίρια και σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν τότε αναζητούνται άμεσα νέα κτίρια, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με κριτήρια την επάρκεια και καταλληλότητα για την στέγαση του κτιρίου υποδοχής για το σύνολο των υπαλλήλων, του εξοπλισμού και των αρχείων της ενοποιημένης ΔΥΟ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς κτιρίου, με σειρά προτεραιότητας (Ιδιόκτητο, Ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ, Μισθωμένο από άλλο Φορέα του Δημοσίου (π.χ. ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Κληροδοτήματα, ΟΤΑ κλπ), Μισθωμένο από ιδιώτη), την τεχνική δυνατότητα για την εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφορικής (π.χ. δυνατότητα επέκτασης των χώρων servers για τις ΔΟΥ υποδοχής, προκειμένου να υποδεχθούν επιπλέον servers των μεταφερόμενων ΔΟΥ κλπ).

Τέλος, νομοί που δεν αποτελούν αντικείμενο ενοποίησης, επειδή ήδη διαθέτουν μόνο μια ΔΟΥ σε επίπεδο Νομού είναι οι Άρτας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Ξάνθης, Πιερίας, Φωκίδας, Χίου.