Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση Πάντζα για τη μεταφερόμενη ρύπανση του Ασωπού στον Μαραθώνα


Νικέλιο και άλλα βαρέα μέταλλα έχει η λίμνη του Μαραθώνα σύμφωνα με τους μελετητές της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Πάντζας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρει την ανακοίνωση των μελετητών που έγινε στην τελευταία συνάντηση φορέων στο υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στην Αττική.

Εκεί δήλωσαν ότι η ρύπανση οφείλεται "στην πρόδρομη πίεση από τις μεταφερόμενες ποσότητες νερού από τον ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα Οινοφύτων - Βοιωτίας (Ασωπός) ".
Δηλαδή, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η ρύπανση που προκλήθηκε στον Ασωπό μεταφέρεται υπογείως μέσω του νερού και μπορεί να φτάσει πλέον στις βρύσες των κατοίκων της Αττικής. Παράλληλα, εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε στο δίκτυο του Ωρωπού, ύστερα και από ιδιωτική μέτρηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο.
Στο νερό του δικτύου ύδρευσης εντοπίστηκαν 8 μg/l εξασθενούς χρωμίου καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων με το ιδιωτικό εργαστήριο να αποφαίνεται στα συμπεράσματά του ότι το νερό είναι ακατάλληλο για την ύδρευση.

Aνεπαρκές δίκτυο

Στο μεταξύ συρρίκνωση του λειψού αριθμού των σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταδεικνύει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αντί της ενίσχυσής του.
Συνολικά το 2011 λειτούργησαν σε όλη την επικράτεια 28 σταθμοί (έκθεση του ΥΠΕΚΑ, Απρίλιος 2012). Οι 14 στην Αττική (Αθηνάς - Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας, Γεωπονική, Λιόσια, Λυκόβρυση, Μαρούσι, Νέα Σμύρνη, Πατησίων, Πειραιάς, Περιστέρι, Αγία Παρασκευή, Ελευσίνα, Θρακομακεδόνες, Κορωπί).
Διαγράφηκαν δε 4 σταθμοί (Ζωγράφου, Γουδή Γαλάτσι και δεύτερος στον Πειραιά) της προηγούμενης δεκαετίας.
Η ευθύνη λειτουργίας των 14 σταθμών ανήκει στη Διεύθυνση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του ΥΠΕΚΑ, όπως και του σταθμού στα Οινόφυτα (πρωτολειτούργησε το 2008, τότε το ελληνικό κράτος ανακάλυψε τη βιομηχανική νέφωση στην περιοχή αφού την προηγούμενη χρονιά οι βρύσες έτρεξαν εξασθενές χρώμιο).
Ο 16ος σταθμός βρίσκεται στην Αλίαρτο για τις ανάγκες του Προγράμματος Διασυνοριακής Μεταφοράς της Ρύπανσης.
Ελάχιστους -έξι τον αριθμό- διαθέτει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Αγία Σοφία, ΑΠΘ, Πανόραμα, Καλαμαριά, Κορδελιό, Σίνδος, Νεοχωρούδα).
Δύο σταθμοί λειτουργούν στην Πάτρα και από ένας σε Βόλο, Λάρισα, Ιωάννινα και Ηράκλειο, υπό την ευθύνη των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Η πληρότητα και αξιοπιστία των καταγραφών εκτός Αττικής είναι προς διερεύνηση. Π.χ. στο Ηράκλειο εμφανίζονται καταγραφές μόνον την περίοδο 2001-2005 και όχι για όλους τους ρύπους.