Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Απάντηση Ν. Παπαγελή στις καταγγελίες περί προβλημάτων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς


Στην έκδοση γραπτής ανακοίνωσης αναγκάστηκε να προχωρήσει ο δήμαρχος Λεβαδέων και πρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΛ Νίκος Παπαγγελής επιχειρώντας να απαντήσει στις καταγγελίες περί δυσλειτουργιών του ΧΥΤΑ, που δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Το θέμα έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά. Η ανακοίνωση είναι γενικόλογη, δεν απαντάει στο ερώτημα εάν υπάρχουν περιβαλλοντικές περιπτώσεις στην γύρω περιοχή και στο εάν έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι.
Διαβάστε την ανακοίνωση:.....

Το τελευταίο διάστημα ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, αποτέλεσε αφορμή για ποικίλες αιχμές και κατηγορίες, συχνά χωρίς αυτοί που τις διατυπώνουν να κάνουν τον κόπο να αποκτήσουν ίδια άποψη για τον χώρο. Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους δημότες μας για ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής.
- Ο ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς σήμερα, είναι ένας από τους ελάχιστους (μόλις 4) οργανωμένους ΧΥΤΑ σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μόνο δύο από τις πόλεις της Στερεάς, η Θήβα και η Λιβαδειά, έχουν ΧΥΤΑ δηλαδή έργα με υγειονομική ταφή, στεγάνωση, περίφραξη και δίκτυα υποδομής.
- Ο πρώτος ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε το 1996, στη θέση που βρίσκεται και σήμερα από την δημοτική αρχή του Χ. Παλαιολόγου. Ήταν ένας από τους πρώτους ΧΥΤΑ στην Ελλάδα. Επειδή ο ΧΥΤΑ γέμιζε γρήγορα, την περίοδο 2000- 2001 ετοιμάστηκε φάκελος για νέο έργο στον διπλανό χώρο.
- Σε όλη την περίοδο από το 2002 έως το 2007 ο ΧΥΤΑ υπερχείλιζε χωρίς κανένα έργο. Το νέο έργο – με προϋπολογισμό 2,2 εκατ.- άρχισε να κατασκευάζεται το 2007 αλλά παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία στις αρχές του 2010 (10 χρόνια αφότου είχε ξεκινήσει η διαδικασία).
- Γενάρη του 2011 που παρέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή, τόσο ο νέος ΧΥΤΑ όσο και ο παλιός ανενεργός χώρος παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης ενώ σωροί σκουπιδιών υπήρχαν και εκτός του χώρου. Αμέσως ξεκίνησαν εντατικές εργασίες και έργα που αντιμετώπισαν τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και βελτιώσεις στην λειτουργία του χώρου. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η ανακύκλωση με τους μπλε κάδους σε όλο σχεδόν τον Καλλικρατικό δήμο Λιβαδειάς, ανακύκλωση που συνεχίζεται χωρίς καμιά διακοπή μέχρι σήμερα. Παράλληλα μέσα σε μόλις δύο χρόνια έγιναν από την αρχή μελέτες, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις, ετοιμάσθηκαν και υποβλήθηκαν φάκελοι, εγκρίθηκαν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους συνολικά 5,5 εκατ. για επιπλέον έργα βελτίωσης και εξοπλισμό που σήμερα είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Πριν λίγο καιρό υπήρξε τεχνικό πρόβλημα κατά τη συντήρηση του χώρου συγκέντρωσης-αερισμού των αποβλήτων και υπερφόρτιση του συστήματος λόγω των πολλών βροχοπτώσεων. Αντιμετωπίσθηκαν με μεταφορά των αποβλήτων με βυτία και διορθωτικές εργασίες που ολοκληρώθηκαν πριν από ένα περίπου μήνα.
Συνολικά εξαιτίας των προσπαθειών των υπηρεσιών και των υπευθύνων του Δήμου Λιβαδειάς από το 2011 ως σήμερα, ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς λειτουργεί πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν, με διαρκή παρουσία και ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής. Είναι μια σημαντική υποδομή περιβαλλοντικής προστασίας, παρά την οικονομική στενότητα και την υποστελέχωση του χώρου και έχει προοπτικές να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα λόγω και των νέων χρηματοδοτήσεων. Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη και συμπολίτισσα και ιδιαίτερα τα σχολεία της πόλης να επισκεφθούν και να ενημερωθούν για τον ΧΥΤΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

(τηλέφωνα επικοινωνίας: 22610 26735, 2261350857)