Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Πόσο κοστίζει η θέρμανση – Αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα ή ξύλα;

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=339435&catid=3


Μαζί με τον χειμώνα ξεκινάει και ο πονοκέφαλος για τους Έλληνες σε ό,τι αφορά στη θέρμανση μετά την μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω φόρων. Αν και το πετρέλαιο πέφτει φέτος από το 125 που ήταν πέρυσι στην καλύτερη περίπτωση στο 1,07 ευρώ το λίτρο παραμένει η πιο ακριβή μορφή ενέργειας προς θέρμανση.
Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις τιμές για να δει ότι η πιο φτηνή λύση είναι το αέριο που κινείται στα 0,72 ευρώ.
Παράλληλα για την εγκατάσταση το κόστος κινείται από 396 ως και 540 ευρώ τα οποία με την σχετική επιδότηση που υπάρχει μπορούν να κατανεμηθούν στον μηνιαίο λογαριασμό με επιπλέον κόστος 11 με 15 ευρώ.

Και ο κλιματισμός αποδεικνύεται πιο φθηνός από το πετρέλαιο. Εδώ β΄'εβαια εάν δεν υπάρχει ήδη θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος των κλιματιστικών που εάν χρειάζεται να είναι 4 ή 5 των 10.000 dtu τότε μιλάμε για ένα εφάπαξ ποσό ως και 1500 με 2000 ευρώ.

Εάν υπάρχουν ήδη τα σώματα των κλιματιστικών τότε για ένα διαμέρισμα κοντά στα 80 τετραγωνικά το κόστος για τη θέρμανση ολόκληρο τον χειμώνα υπολογίζεται κοντά στα 490 ευρώ.

Την ίδια ώρα για ένα διαμέρισμα των 80 τετραγωνικών το κόστος για θέρμανση με τον κλασικό καυστήρα πετρελαίου θα πρέπει να υπολογιστεί κοντά στα 600 ευρώ για 500 λίτρα που θα χρειαστούν ολόκληρο τον χειμώνα, ενώ το κόστος για μεγαλύτερη κατανάλωση κοντά στα 700 λίτρα σε περιοχές όπου το κρύο είναι πιο δριμύ το κόστος αγγίζει τα 900 ευρώ.

Το κόστος για την θέρμανση με ενεργειακό τζάκι υπολογίζεται κοντά στα 750 ευρώ για να ξεχειμωνιάσει ένα νοικοκυριό σε 80 τετραγωνικά σπίτι, όμως εδώ εάν δεν υπάρχει ήδη εγκατάσταση τότε θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και ένα κόστος κοντά στις 3.000 ευρώ

Το πετρέλαιο πέφτει κάπως εφέτος κάνοντας πιο ανεκτή την κατάσταση, ωστόσο παραμένει το πιο ακριβό μέσο ακόμη και σε σχέση με τα ακριβά ξύλα.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι καταναλωτές στο κόστος θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος των αλλαγών στον εξοπλισμό.