Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Έκθεση από την Τροχαία στη Λιβαδειά και ομιλία από τον «Ιαβέρη»



Περισσότεροι είναι οι νεκροί στους δρόμους απ΄ οτι στους πολέμους. Συγκλονιστικός ο «Ιαβέρης» για το τροχαίο «έγκλημα».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εκδηλώσεις για την εβδομάδα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά από την Τροχαία στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου και την υποστήριξη της Interamerican.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση που λειτούργησε στο ισόγειο του νερόμυλου και την τελευταία ημέρα να ακούσει σημαντικά πράγματα για την κυκλοφοριακή αγωγή από τον Τάσο Μαρκουίζο (γνωστό ως “Ιαβέρη”), βετεράνο οδηγό αγώνων αυτοκινήτου.

O κ. Μαρκουίζος ανάφθηκε στις ανθρώπινες συμπεριφορές ενώ έδωσε έμφαση στην παιδεία που απαιτείται για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων.

Μίλησε ακόμα για ελλειπή εκπαίδευση και οδική κουλτούρα, ενώ ανέλυσε τη χρηστική σημασία των μέτρων ασφάλειας κατά την οδήγηση (ζώνες εμπρός-πίσω, κράνος, θέση παιδιών κ.λπ.) καθώς και την παραβατικότητα και την αντιμετώπιση.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας Νικόλαος Γεωργακόπουλος παρουσίασε τις θέσεις της Αστυνομίας όπως και ο διοικητής Τροχαίας Λιβαδειάς Κωνσταντίνος Τοπάλης, ενώ εκ μέρους της Interamerican μίλησε ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Υπευθυνότητας Γιάννης Ρούντος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιεί η εταιρεία για την οδική ασφάλεια και στις κοινωνικές, δημογραφικές και οικονομικές συνέπειες που επιφέρουν τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας.  http://viotianet.gr/?p=26469

Με τα στοιχεία του περασμένου έτους η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τους υψηλότερους δείκτες. Κατατάσσεται στην ΕΕ των 28 κρατών 6η με 81 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με καταγεγραμμένους συνολικά 861 νεκρούς και 14.841 τραυματίες κατά το 2013 ενώ τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

«Τα τροχαία ατυχήματα είναι μια πληγή για την κοινωνία μας και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέσα στην καθημερινή μας δραστηριότατα να συμπεριλάβουμε το κομμάτι της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων. Η παρουσία της τροχαίας είναι καθημερινή σε όλους τους δρόμους.», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Ν. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε: «Στατιστικά για τη Βοιωτία φέτος σημειώνεται μείωση κατά 25% στα θανατηφόρα ατυχήματα σε σχέση με πέρσι αλλά και γενικότερα σε όλα τα τροχαία ατυχήματα».

Και κατέληξε: «Είμαστε ευχαριστημένοι αλλά δεν σταματάμε εδώ συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Ο κ. Μαρκουίζος αφού επεσήμανε ότι λόγω τροχαίων ατυχημάτων υπάρχουν 6 νεκροί την ημέρα, 20 ανάπηροι και 80 τραυματίες και όμως υπογράμμισε ότι «τα θύματα των τροχαίων είναι 4 φορές περισσότερα από τα θύμα των δύο παγκοσμίων πολέμων, της Μικροαστικής καταστροφής, των βαλκανικών πολέμων όταν οι έλληνες σκοτώνονταν για την πατρίδα τους».

Και συμπλήρωσε; «Σε 100 χρόνια έχασαν την ζωή του σε μάχες 70.000 έλληνες ενώ σε 50 χρόνια με όπλο το αυτοκίνητο και την ανοησία των οδηγών έχουν χάσει την ζωή τους 130.000 άτομα, 350.000 έμειναν ανάπηροι και υπήρξαν 2.000.000 τραυματίες ηλικίας κάτω από 30 άρα μιλάμε για γενοκτονία και αν αυτό δεν συγκινεί τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους τότε ας λάβουν υπόψη ότι 600 δις ευρώ έχει κοστίσει σε 50 χρόνια το έγκλημα των δρόμων».

Σημείωσε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι οδηγοί «όταν φεύγουν από το σπίτι τους να σκεφθούν πόσες αγκαλιές του περιμένουν όταν επιστρέψουν» και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν ανάψει το κόκκινα δεν πρέπει να είσαι ο Σουμάχερ για να αποφασίσεις να σταματήσεις παρά μόνο ένας καλός άνθρωπος που δεν θέλεις να κλείσεις το σπίτι κανενός».