Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες σιτηρών»

Να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και την πρώτη ύλη του με σιτηρά και άλευρα από ελληνικές ποικιλίες σπόρων προέτρεψε τους αρτοποιούς ο συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου εκπροσωπώντας το κόμμα στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο θέμα της περίφημης έκθεσης του ΟΟΣΑ και κάλεσε τους επαγγελματίες να προστατεύσουν και να θωρακίσουν οι ίδιοι το προϊόν τους –το οποίο προτιμά η πλειοψηφία των καταναλωτών- δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιοτική και ελληνική πρώτη ύλη.


Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής: ..

«Στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας ο δικός σας κλάδος είναι αυτός που υπηρετεί ένα βασικό ζητούμενο σήμερα: Τη συνύπαρξη της κοινωνικής προσφοράς με την παραγωγική λειτουργία. Κι αν η συνύπαρξη της κοινωνικής προσφοράς αποτελεί αποκλειστικά δική σας μέριμνα, η παραγωγική λειτουργία απαιτεί και την υπηρέτηση από πλευράς της πολιτείας συγκεκριμένων πολιτικών .

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα ως το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και γι΄ αυτό έχουμε σχεδιάσει κλαδικές πολιτικές στον αγροτικό χώρο.

Ένας από τους βασικότερους κλάδους του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος για μας είναι ο κλάδος στάρι-αλεύρι –ψωμί. Η σημασία του είναι εμφανής όχι μόνο για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των διατροφικών αναγκών αλλά και γιατί προσφέρει σημαντικά στην απασχόληση, μέσα από την υψηλή προστιθέμενη αξία που δημιουργεί.

Κι όμως βρεθήκατε απέναντι σε μια Κυβέρνηση που μας έφερε την περίφημη έκθεση του ΟΟΣΑ ως το εργαλείο που θα απογείωνε το χώρο σας. Αντί να προσεγγίσει στηρίζοντας τη μέχρι σήμερα πορεία του, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τα πλεονεκτήματα του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του ψωμιού (αυτό λέγεται ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ) έφτασε στο σημείο να αναστατώσει τόσο το χώρο σας, όσο κι εμάς που προσπαθούσαμε να στηρίζουμε επί ημέρες στη Βουλή το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ψωμί του φούρνου της γειτονιάς δεν έχει σχέση και καμία ομοιότητα με το ψωμί που προέρχεται από την κατάψυξη και πωλείται ψημένο στο σούπερ-μάρκετ .

Οι καταναλωτές γνωρίζουν καλύτερα και σε ποσοστό πάνω από 90% προτιμούν το ψωμί του φούρνου της γειτονιάς τους. Μένει σε σας να διατηρήσετε και να βελτιώσετε τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την πολιτιστική του κληρονομιά

Το ψωμί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Εμείς στηρίζουμε. Εσείς να προσπαθήσετε να αναβαθμίσετε την πρώτη ύλη με σιτηρά και άλευρα από ελληνικές ποικιλίες σπόρων που εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή, αλλά και άλλα προϊόντα της ελληνικής γης, ώστε όλα μαζί να υποστηρίζουν την ελληνική παραδοσιακή διατροφή.

Η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και σημαντικό δυναμικό για να καταστεί όχι μόνο αυτάρκης αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της και σε προϊόντα αρτοποιίας .

Βέβαια για να υπηρετήσει και τέτοιους στόχους πρέπει να υπάρξουν και πολιτικές στήριξης σαν αυτές που εμείς προτείνουμε και ξεκινούν από την ενθάρρυνση δημιουργίας Κοινοπραξιών, Κλαδικού ταμείου αυτοχρηματοδοτούμενου, Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης περνούν μέσα από ρύθμιση των οφειλών και την καθιέρωση ενός μόνιμου και δίκαιου φορολογικού συστήματος και φτάνουν μέχρι τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας, τα αποτελέσματά σας τα χρειαζόμαστε γιατί θα μας είναι χρήσιμα στην αυριανή ανάληψη των ευθυνών διακυβέρνησης της χώρας».