Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ψήφος εμπιστοσύνης με βολές κατά ριπάς


Τσίπρας: «Σε αμφισβητούν ακόμα και στο κόμμα σου» -Σαμαράς: «Αυτά είναι πολιτικές αθλιότητες. Εκτοξεύεις λάσπη στον ανεμιστήρα»- Άρχισε η μακρά προεκλογική περίοδος

Mε 155 «ναι», 131 «όχι», δύο «παρών» και 12 απουσίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
«Παρών» ψήφισαν ο κ. Γρηγόρη Ψαριανός και η κα. Αικατερίνη Μάρκου.

Αν και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιχείρησαν να αποσυνδέσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν φαίνεται να έπεισαν. Το πολιτικό θερμόμετρο και η πόλωση ανέβηκαν στα ύψη ενώ Σαμαράς και Βενιζέλος κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα ότι με τις κατηγορίες του εκθέτει την χώρα στο εξωτερικό και στους πιστωτές.
Από την άλλη μεριά ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι τον αμφισβητούν στο εσωτερικό του κόμματός του με αποτέλεσμα να έχει απολέσει το κύρος του στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως ακόμη δεν κατάλαβε «γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης». Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε: « Ο λόγος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης είναι η απελπισία της μπροστά στα τεράστια συσσωρευμένα αδιέξοδα και στην λαϊκή δυσαρέσκεια».
Όπως υπογράμμισε «Η πρόταση κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στη θέση τους οι κυβερνήτες» και συνέχισε: «Καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε 3 μέρες αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα σας γυρίσει μπούμερανγκ».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του εαυτού σας κάνατε αλλά ο λαός δεν καταπίνει την κινδυνολογία που εξαπολύεται από το καφενείο της βουλής. Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ δίχως να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα. Ο λαός έχει πάρει χαμπάρι και γνωρίζει ότι χρειάζεται άλλη πολιτική από άλλη κυβέρνηση».
«Εμείς είχαμε μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Ένα πρόγραμμα κοστολογημένο με αρχή, μέση και τέλος. Έκαναν ότι μπορούσαν να μην το ακούσει ο κόσμος. Παρακάλεσαν να μην μεταδοθεί η ομιλία μου. Τελικά το πρόγραμμα στη ΔΕΘ όχι μόνο το άκουσε, αλλά το αγκάλιασε ο κόσμος» είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα μνημόνια ο κ. Τσίπρας είπε: «Πως θα μας βγάλετε από τα μνημόνια όταν μέχρι χθες λέγατε ότι πρέπει να τα εφεύρουμε;» «Τα μνημόνια είναι πάνω από 460 εφαρμοστικοί νόμοι και 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Τα μνημόνια διέλυσαν τους ψηφοφόρους σας και έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια είναι τα νέα προαπαιτούμενα το lock out, το δέσιμο της πατρίδας μας στο άρμα μεγάλων συμφερόντων που τη θέλουν φτηνό οικόπεδο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Ο προϋπολογισμός μετατρέπει το μνημόνιο από σύμβαση ορισμένου χρόνου σε αορίστου».
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για το χρέος ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση:
«Δεν υπάρχουν μέρη σε διαφωνία. Μέρκελ και Σαμαράς συμφωνούν σε όλα σε πλήρη αρμονία. Συμφωνούν και οι δυο ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Τι ακριβώς θα διαπραγματευτείτε κύριε Σαμαρά; Εμείς πιστεύουμε τίποτα».
Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά του είπε: «Εσείς πιστεύετε ότι το χρέος είναι ελληνικό πρόβλημα κι όχι ευρωπαϊκό. Αντιθέτως εμείς ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Όταν τελειώσει η σημερινή ψηφοφορία και δεν θα καταφέρετε να συγκεντρώσετε τον αριθμό που θέλετε τι θα πείτε; Θα επιμείνετε στην τακτική ότι έχετε τους 180 αλλά τους κρύβετε;
Μίλησε για πρακτικές του 1965 και είπε απευθυνόμενος στον Σαμαρά: «Τους 180 δεν θα τους βρείτε ούτε με κιάλια. Τι θα κάνετε; Θα κρατάτε τη χώρα δέσμια μιας ακατάσχετης προεδρολογίας για 4 μήνες μόνο και μόνο για να είστε ένοικος στο Μαξίμου; Σας προτείνω να πράξατε για το συμφέρον της χώρας. Μπορεί να υπάρξει προοπτική για τη χώρα και χωρίς εσάς. Μπορούμε να φανταστούμε την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές».
Ο κ. Τσίπρας είπε για τον Σαμαρά ότι πλέον δεν έχει κανένα κύρος ούτε στο εξωτερικό, ούτε στο εσωτερικό της χώρας: «Ακόμα και στελέχη σας, σας ζητούν να πάτε σε κυβέρνηση με τον δαίμονα ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς εσάς από ότι καταλαβαίνω. Πώς να διαπραγματευτείτε όταν σας αμφισβητούν στο εσωτερικό του κόμματός σας; Γνωρίζουν οι «έξω» ότι είστε πρωθυπουργός ορισμένου χρόνου. Πώς να έχετε κύρος;».
Η απάντηση Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι δεν πάει στην Βουλή διότι δεν αντέχει τις βολές που δέχεται από τον Τσίπρα τις οποίες θεωρεί λάσπη στον ανεμιστήρα, ενώ αναφερόμενος στα υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες είπε ότι οι τράπεζες είναι υπό δημόσιο έλεγχο.
Μάλιστα στα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι λασπολογίες αφού δεν μας λένε συγκεκριμένα ονόματα.
«Όποιος άκουσε τον Τσίπρα γνωρίζει την ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του. Για το μεγάλο θέμα της εκλογής προέδρου δημοκρατίας χωρίς ντροπή βάφτισε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ όποιος δεν είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με ύφος μικρού Ναπολέοντα βάφτισε αργυρώνητους όποιους δεν ακολουθούν αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι αθλιότητες;»
Ο κ. Σαμαράς ήταν ακόμα πιο σκληρός λέγοντας: «Παρεϊτσα οι συνιστώσες σας με την τρομοκρατία μπορούν να κάνουν, αλλά την βουλή δεν την τρομοκρατείτε».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πάει στη Βουλή ο κ. Σαμαράς είπε: «Είναι διάλογος να εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όταν σας λέμε «με ποια στοιχεία;» να λέτε «δεν είμαστε πρόχειροι θα σας πούμε αργότερα». Τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του έχετε εύκολους. Τώρα στη βουλή να μάθετε όποιος βρίζει μόνος του τα λέει και μόνος του τα ακούει. Τον έχετε ακυρώσει τον διάλογο εσείς. Εγώ παλεύω κάθε μέρα σε χίλια μέτωπα όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες».
Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει παντελή έλλειψη σοβαρότητας «αυτό δεν είναι πρόγραμμα, είναι λίστα γάμου, είπε χαρακτηριστικά», και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μικρομεγαλισμό».
«Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα και όχι ο κίνδυνος εκλογολογίας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «οι εκλογές δεν θα γίνουν όποτε σας βολεύουν εσάς αλλά όποτε το λέει το Σύνταγμα»
«Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας το έλλειμμα μηδενίζεται, έπειτα από έξι χρόνια η ανάκαμψη, η ανεργία είναι σε ύφεση και σταδιακά θα η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο. Η αντιπολίτευση προβλέπει τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Περιφρουρούμε το αίσθημα σταθερότητας και με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική. Ήδη το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά και σύντομα και ως ποσοστό του ΑΕΠ». Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο γιατί έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία είπε ότι οι δόσεις θα αυξηθούν σε 72 έως 100 και μείωση των προσαυξήσεων, ενώ για όσους ήδη έχουν κάνει ρύθμιση, αυτοί, όπως είπε, θα έχουν καλύτερη μεταχείριση, ενώ θα είναι πιο εύκολο για όσους μπαίνουν. Διευκρίνισε όμως πως θα υπάρχει αυστηρότητα για όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν.
Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός δόσεων με εξωδικαστικές ρυθμίσεις και σημαντική μείωση του αρχικού ποσού γι΄αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι στους επιτήδειους που όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα.
Μάλιστα είπε ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη θα καταργηθεί.

newsbomb