Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ......ΚΑΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Μαρια Πουρσαιτιδου
ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΚΕΡΔΥΛΛΙΑ
17 Οκτωβρίου 1941, σαν σήμερα.......

Η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων, από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείται το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων.

Οι Γερμανοί κατακτητές παίρνουν σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν στη γέννησή τους τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες. Κύκλωσαν τα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια της Επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15 έως 60 χρόνων, 222 άτομα,συνολικά 230 με τους ετεροδημότες που κατά κακή τους τύχη βρέθηκαν στο χωριό εκείνη την ημέρα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Τραγικός απολογισμός!!! Στη συνέχεια, έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών, με αποτέλεσμα τα Άνω και Κάτω Κερδύλια να σβηστούν από τον χάρτη.
Τα χωριά δεν ξανακατοικήθηκαν και οι εναπομείναντες κάτοικοι έκτισαν αργότερα το 1955 τον σύγχρονο οικισμό των Νέων Κερδυλίων. Η σφαγή των Κερδυλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998 με το Προεδρικό Διάταγμα και η κοινότητα Νέων Κερδυλίων ως "Μαρτυρική".

1) το κύριο Μνημείο των δύο χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλλια
2) το σημείο που εκτελέστηκαν οι κάτοικοι των Άνω Κερδυλίων
3) το σημείο που εκτελέστηκαν οι κάτοικοι των Κάτω Κερδυλίων
4) ομαδική εκτέλεση
5) ομαδική εκτέλεση
6) κρανία εκτελεσθέντων
7) το χωριό μετά την πυρπόληση
8) το χωριό σήμερα, σε άλλο σημείο, στο βάθος το κυρίως Μνημείο
9) το χωριό σήμερα, στις εκβολές του Στρυμώνα, απέναντι από το λόφο Καστά