Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Θ. Γιαννόπουλος: Καθοριστικό το ΚΕΕΛΠΝΟ στον Έμπολα – Άμεση ενίσχυση για το "Α. Φλέμιγκ"

Θ. Γιαννόπουλος: Καθοριστικό το ΚΕΕΛΠΝΟ στον Έμπολα – Άμεση ενίσχυση για το "Α. Φλέμιγκ"

Την δική του, πάντα έγκυρη και έγκαιρη, άποψη σχετικά με τα μέτρα πρόληψης πιθανών κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ελλάδα, αλλά και τον ρόλο που οφείλει να διατηρήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση ο πρώην Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θανάσης Γιαννόπουλος.
Επίσης, εκτός από τα "μαθήματα" από προηγούμενες εμπειρίες (όπως ο ιός Η1Ν1) που οφείλουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας να λάβουν υπόψη, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρεται και στον Υπουργό Υγείας, διερωτώμενος τόσο για τις θερμικές κάμερες και το αν υπάρχουν ακόμα, όσο και για το κόστος λειτουργίας του ΕΚΕΠΥ και το γεγονός ότι τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι απλήρωτα από τον Ιούνιο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Γιαννόπουλου:


"Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται από τα ερευνητικά κέντρα κυρίως της Αμερικής για την εξεύρεση του εμβολίου κατά του ιού της νόσου ΕΜΠΟΛΑ.
Η εύρεσή του θα είναι μια σωτήρια λύση όχι μόνο για τους λαούς όπου ενδημεί η νόσος αλλά από ότι φαίνεται και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κανείς δεν γνωρίζει -παρά τα δρακόντεια μέτρα τα οποία λαμβάνονται διεθνώς- τι εξάπλωση μπορεί να έχει η νόσος αυτή ιδιαίτερα λόγω της ταχείας μετακίνησης των ατόμων. Πιστεύω ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα από όσα τουλάχιστον αναφέρονται στα επίσημα δελτία τύπου του Υπουργείου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη πρόληψη εμφανίσεως κάποιου κρούσματος στη πατρίδα μας. Θεωρώ όμως ότι το νοσοκομείο Α. Φλέμιγκ -το οποίο σχεδόν διαλύθηκε από την ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης- θα πρέπει να τύχει άμεσης γενικότερης ανασυγκρότησης για να υποδεχθεί ενδεχόμενα κρούσματα. Οι ασκήσεις επί χάρτου δεν αλλάζουν την εικόνα του Νοσοκομείου. Χρειάζεται άμεσα στελέχωση.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να αναλάβει άμεσα τη προμήθεια όλων των προφυλακτικών μέσων και ιατροτεχνολογικών υλικών και βοηθημάτων προστασίας των εργαζομένων και εμπλεκομένων στην υποδοχή, διακομιδή, νοσηλεία κάποιου τέτοιου περιστατικού. Η προμήθεια όμως όλων αυτών των υλικών πρέπει να είναι λελογισμένη με αυστηρά ιατρικά, επιστημονικά και οικονομικά κριτήρια προς διασφάλιση των δημοσίων πόρων.
Κατά το παρελθόν με τις προηγούμενες πανδημίες Η5Ν1-Η1Ν1 παρατηρήθηκε μια υπερβολική προμήθεια υλικών λόγω την αμυντικής γραμμής που τήρησαν οι υγειονομικές μας αρχές που κατέληξαν σε αρνητικά σχόλια και κριτικές. Καθαρά η επιστημονική ομάδα λοιμοξιολόγων που πλαισιώνουν το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και τον κύριο συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις του κ. Υπουργού.
Θυμάμαι παλαιότερα ότι είχε γίνει προμήθεια θερμικών καμερών. Αυτές άραγε υπάρχουν; Φυλάσσονται; Ή κάποιοι τις κατέστρεψαν από αμέλεια μέτρων συντήρησης και φύλαξης; Το ΕΚΕΠΥ δε νομίζω ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο καθόσον αποτελεί υπερβολή σε ήδη υπάρχουσες από χρόνια τώρα δομημένες λειτουργούσες οργανικές μονάδες όπως είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΑΒ.
Αλήθεια κ. Υπουργέ μπορείτε να μας δικαιολογήσετε το κόστος λειτουργίας του ΕΚΕΠΥ και πού εγγράφεται ο προϋπολογισμός του; Και πόσο στοιχίζει η δομή αυτή τη στιγμή που τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι απλήρωτα από τον Ιούνιο; Θεωρείται υπερβολή σήμερα -στη δυσμενή κατάσταση και οικονομική κρίση που ζει η πατρίδα μας- η συντήρηση μιας τέτοιας δομής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
τ.ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"