Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Θρίλερ στην Βουλή με το ΤΕΙ Στερεάς!


Τεράστιες διαστάσεις έλαβε το θέμα του ΤΕΙ Στερεάς στην χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής με ευθείες βολές κατά της αρχικής απόφασης αποκαθήλωσης του προέδρου του Ντίνου Αναστασίου ενέργεια που όπως αναφέρθηκε καταλύει ακόμη και συνταγματικές επιταγές που αφορούν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Καταλυτική η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού Παιδείας Απόστολου Κακλαμάνη που κυριολεκτικά"βομβάρδισε" τον κ.Λοβέρδο με αιτιάσεις περί αντιδημοκρατικής του συμπεριφοράς αλλά και κατάφωρης αδικίας κατά ενός προσώπου (του κ.Αναστασίου) που ουτε τον γνωρίζει ούτε τον έχει δει ποτέ!

Από τα πρακτικά της Βουλής

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ:
Όσον αφορά το ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδας έχω στα χέρια μου -θα το έχετε και εσείς- ένα κείμενο από τον Πρόεδρο του συμβουλίου, τον κ. Λαδή. Πρέπει να πούμε, βέβαια, για να γνωρίζουν και οι άνθρωποι που μας ακούν και οι ενδιαφερόμενοι, ότι τη διαδικασία για να γίνουν εκλογές για Πρόεδρο δεν την κινεί ο προσωρινός Πρόεδρος, αλλά το συμβούλιο. Λοιπόν, μετά απ’ όλα όσα έχουν συμβεί, ενδεχομένως και με την πίεση της δικής σας τροπολογίας Υπουργέ μου, διαβάζω την τελευταία παράγραφο του κειμένου που στάλθηκε χθες από τον κ. Λαδή, Πρόεδρο του Συμβουλίου ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που λέει: «Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου…» -δηλαδή μεθαύριο- «…έχω καλέσει σε συνεδρίαση το συμβούλιο του ιδρύματος προκειμένου να λάβει υπόψη του τα ανωτέρω ώστε να προχωρήσει στη συνέχιση της διαδικασίας».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μακάρι να γίνει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Εμείς, βέβαια, προσθέτουμε, γιατί έχουμε και όχληση με την καλή έννοια από ενδιαφερόμενους, ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει με τις νόμιμες διαδικασίες, όχι να γίνει για να γίνει ή να γίνει με οποιονδήποτε τρόπο.
Επομένως, μετά απ’ όλα αυτά θεωρώ -και πραγματικά τελείως καλόπιστα- ότι η παρέμβασή σας έπιασε τόπο και εξαναγκάστηκε πια, αν θέλετε, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου να προχωρήσει τη διαδικασία. Δεν έχει πια λόγο ύπαρξης. Δηλαδή, ουσιαστικά το πνεύμα της παρέμβασής σας, Υπουργέ μου, εκπληρώθηκε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Του δίνουμε, όμως, μια προθεσμία λίγων ημερών.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, λέτε μέχρι τις 15. Αν δεν είναι μέχρι τις 15 και είναι μέχρι τις 17;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν θα την εφαρμόσει. Θεωρώ, κατά τη συνήθειά του, πολύ λογικό να μας φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ενδεχομένως να φτάσει τα Χριστούγεννα εάν δεν έχουν λυθεί τα νομικά ζητήματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έτσι μας πάει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι. Γι’ αυτό λέω με νόμιμο τρόπο. Δηλαδή, μερικοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει αύριο και μερικοί ισχυρίζονται ότι, «Όχι, πρέπει να μπούμε με νόμιμη διαδικασία».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν παίρνει αποφάσεις. Έτσι μας πάει. «Πείτε και εκείνο, πείτε και τ’ άλλο». Έτσι μας πάει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, θα τοποθετηθώ για την τροπολογία με γενικό αριθμό 1862 και ειδικό 220 της 26ης Σεπτεμβρίου του 2014 του Υπουργού Παιδείας που αφορά τα θέματα διοίκησης του ΤΕΙ Στερεάς.
Διαβάζω το πρώτο άρθρο της τροπολογίας που αφορά αυτό το θέμα, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κάνατε, κύριε Υπουργέ, και λέτε στην παράγραφο 14 του άρθρου 10 του Προεδρικού Διατάγματος 100 του 2013 προστίθεται εδάφιο δ’ ως ακολούθως:
Στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, από 15-10 που κάνατε τη βελτίωση, μέχρι την ανάδειξη με εκλογές του νέου μονομελούς οργάνου διοίκησης, η άσκηση των καθηκόντων του προέδρου ανατίθεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε μέλος εκπαιδευτικού προσωπικού αυτού. Πάλι με τη νομοτεχνική βελτίωση που κάνατε.
Κύριε Υπουργέ, αρχίζω, ζητώντας και εγώ την απόσυρση αυτή της τροπολογίας, γιατί πραγματικά οι εξελίξεις που επέφερε, αν θέλετε, και η ανακαίνιση του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων νομίζω ότι έχουν δρομολογήσει ήδη σε λίγες μέρες τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Ίδρυμα ΤΕΙ Στερεάς, οπότε νομίζω, όπως είπε και ο κ. Κουράκης, ότι δεν έχει πλέον για εμάς θέση η συγκεκριμένη διάταξη. Διότι δεν συζητάμε εδώ εάν αυτό θα αφορά μόνο αυτές τις μέρες και από 15-10 δεν βλέπουμε το νόημα. Θεωρούμε μάλιστα ότι είναι, όπως ορίζουν και σε ψήφισμα η Σύνοδος των Προέδρων του ΤΕΙ, η Συνέλευση του ΤΕΙ Στερεάς και η Τριμελής Γραμματεία των Προέδρων του ΤΕΙ, παρέμβαση στην αυτοτέλεια του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ΤΕΙ και των ΑΕΙ.
Στις 5-6-2013 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έγινε συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και των ΤΕΙ Χαλκίδας σε ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος. Είχαμε πει και τότε ότι επρόκειτο για μια βίαια αναδιάρθρωση που γινόταν με λογιστικά κριτήρια που επιβάλλονταν από το μνημόνιο και την τρόικα και όχι με κάποια ακαδημαϊκά κριτήρια που προφανώς πρέπει να ισχύουν σε τέτοιου είδους αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθούν ΤΕΙ και ΑΕΙ υποχρηματοδοτούμενα, υποστελεχωμένα και έτσι να ενισχυθεί, κυρίως, η ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και το να περάσετε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις προσωπικού.
Μέσα σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, κύριε Υπουργέ, ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο του 2014 οι διαδικασίες για ανάδειξη Συμβουλίου Ιδρύματος. Εκλέχθηκε, λοιπόν, Συμβούλιο Ιδρύματος και προκηρύχθηκαν εκλογές για Πρόεδρο. Έχουμε φτάσει μετά από μήνες και έχουν επιλεγεί δυο υποψήφιοι για πρόεδροι και ξαφνικά βλέπουμε να ανακοινώνετε εσείς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να καταθέτετε τώρα αυτή την τροπολογία για να αντικαταστήσετε τον Πρόεδρο επικαλούμενος δήθεν ανεπάρκειες ή ευθύνες στη διοίκησή του.
Ρωτάμε: Είναι προσωπικό, πιστεύετε, το θέμα; Αρνείστε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που επέφερε η αναδιάρθρωση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» τα οποία σας εξέθεσα; Θα φτάσουμε, δηλαδή –και αναφέρομαι όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στον κ. Μαρκόπουλο, τον Βουλευτή Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας- όλο αυτό το πρόβλημα να το αποδίδουμε σε ενδεχόμενες ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν, γιατί οποιοσδήποτε διοικητής διοικεί, Πρύτανης και Πρόεδρος, μπορεί να έχει και τέτοιες ευθύνες. Όμως, δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τα πολιτικά προβλήματα και να ασχοληθούμε μόνο με το πρόσωπο. Αυτό το θεωρούμε αδιανόητο.
Οι εκλογές, λοιπόν, έχουν δρομολογηθεί. Γίνονται τις επόμενες ημέρες.
Το ίδιο το ψήφισμα της Συνόδου των Προέδρων λέει ότι η επιλογή των υποψηφίων έχει γίνει με σύννομο τρόπο και δεν βλέπει κανένα πρόβλημα γιατί να μην προχωρήσουν οι εκλογές.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
Το πρόβλημα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος είναι αυτή η τρελή συγχώνευση δύο ΤΕΙ και η μεταφορά προβλημάτων. Εγώ γνωρίζω ότι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε, το οποίο ήταν τότε Λαμίας, στεγάζεται σε ένα ιδιωτικό σχολείο της κακιάς ώρας και είναι ένα τεράστιο Ίδρυμα.
Εσείς όμως, ως Υπουργός Παιδείας, νομίζω γνωρίζετε την απαξίωση που συστηματικά καλλιεργείται, ώστε τα ΤΕΙ να θεωρούνται ένα σκαλί παρακάτω από τα πανεπιστημιακά. Όχι, είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Παρακαλώ, μην επιμείνετε για το ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδας. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι την ευθύνη για τον ορισμό των εκλογών την έχει το συμβούλιο. Δεν την έχει κανένας πρύτανης και κανένας πρόεδρος ΤΕΙ.
Το γεγονός ότι ο εκάστοτε Υπουργός –όχι εσείς ο Λοβέρδος, αλλά ο εκάστοτε Υπουργός- θεωρεί ότι μπορεί να αποκεφαλίζει πρυτάνεις ή προέδρους ΤΕΙ, νομίζω ότι είναι λάθος. Πού είναι το αυτοδιοίκητο, τέλος πάντων; Μην κάνετε αυτό το λάθος.
Ακούστε με. Καλύτερα να σας λέει κανείς κατά πρόσωπον κάτι που είναι στραβό να διορθωθεί, παρά να σας χειροκροτεί.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σωστό.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.Δεν θα επανέλθω στα όσα είπα για το ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδος, διότι μίλησα και χθες πάρα πολλή ώρα και σήμερα δύο ή τρεις φορές. Νομίζω ότι ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί είναι κατάλληλος.
Δεν συμφέρει, κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, έναν Υπουργό Παιδείας να ορίζει προεδρεύοντα. Θα «λουστεί» -εντός εισαγωγικών η λέξη- όλες τις επιλογές του. Αφήστε που το πρωτεύον επιχείρημα είναι η διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων αυτών…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Υπάρχει διάταξη του νόμου που σας δίνει αυτό το δικαίωμα; Δεν υπάρχει!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μπορώ να πω;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει διάταξη του νόμου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αφήστε με να πω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει…Έχει εκ του νόμου δικαίωμα να αποκεφαλίζει έναν πρύτανη, έναν πρόεδρο ΤΕΙ; Όχι. Γι’ αυτό φέρνει νόμο. Πώς το λένε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τα εξήγησα αυτά, όπως είπα και πριν από λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, νομίζω ότι ως προς τον συμβιβασμό να γίνουν οι εκλογές, κατά τις διατάξεις του νόμου και κατά τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες, δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόσει κανένας καμμία τέτοιου είδους διάταξη. Όμως, να γίνουν και όχι να μη γίνουν, όπως δεν γίνονται επί τόσους μήνες.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Θα τα αποσύρετε μετά;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όχι, μένει εκεί που είναι, αλλά έχω εγγυηθεί και τηρώ το λόγο μου. Στο μέτρο που γίνουν οι εκλογές δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να αξιοποιηθεί αυτή η ρύθμιση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τον αποκεφαλίζεις γιατί έχει έλλειμμα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έπρεπε να ακούσετε τι έχω πει επί δύο μέρες, κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω να τα επαναλαμβάνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Του φορτώσατε…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε! Δύο μέρες τα λέω αυτά και τρεις μήνες είμαι εκεί και βασικό μας εβδομαδιαίο θέμα είναι αυτός. Είναι άλλη περίπτωση. Άλλωστε, εμείς αυτόν δεν τον μεμφόμεθα για διαφθορά. Τον κατηγορούμε για πλήρη ανικανότητα και για παραβίαση κάθε λογικής διοίκησης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τι ανικανότητα; Όταν, λοιπόν, μιλάμε για έναν Πρόεδρο ΤΕΙ που από το 1983 έχει κάνει ουσιαστικά αυτό το ΤΕΙ, θα συνιστούσα στον κύριο Υπουργό στην περίπτωση που επισκεφθεί και κάποιο ΤΕΙ εκτός από τα πανεπιστήμια, να πάει στη Λαμία. Εκεί θα δει τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, όπως και ποιο είναι τώρα, ενώ ξεκίνησε από ένα κακής ποιότητας ιδιωτικό κτήριο. Τι σημαίνει, λοιπόν, ανικανότητα, όταν ο άνθρωπος αυτός εκλέγεται έξι φορές συνεχώς και την τελευταία φορά με το 70% του εκλεκτορικού σώματος; Ο κ. Αρβανιτόπουλος του φορτώνει με την «Αθηνά» το ΤΕΙ Χαλκίδας, ένα από τα χειρότερα ΤΕΙ. Είχα πάει το 1991 και δεν είχαν ανοίξει ακόμα τα κιβώτια με εξοπλισμό που τους είχα εξασφαλίσει από το 1987. Του φορτώνουν, λοιπόν, αυτό το ΤΕΙ που είναι γνωστό σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ως το «ΤΕΙ μπάχαλο» και εδώ ερχόμαστε και τον αποκεφαλίζουμε ως ανίκανο.
Κύριε Υπουργέ, κάνεις λάθος. Και το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην παραδέχεσαι όταν κάνεις ένα λάθος. Αυτό το δεύτερο λάθος είναι θανατηφόρο. Άκουσέ με, μια και σου ρίχνω περίπου είκοσι χρόνια. Εσύ είσαι νέος ακόμα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Λιγότερα!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι λάθος! Να είσαι γενναίος και να πεις εφόσον το συμβούλιο είναι αρμόδιο για τις εκλογές, στο συμβούλιο να ασκήσουμε δίωξη. Έτσι λέει ο ν. 4009. Δεν είναι αρμόδιος ο πρύτανης ή ο Πρόεδρος του ΤΕΙ. Το συμβούλιο είναι αρμόδιο. Άρα, στο συμβούλιο να ασκήσουμε την οποιαδήποτε δίωξη.
Ε, όχι! Επειδή ένας εκλεκτός συνάδελφος -το είπε ο συνάδελφος από το Βήμα- εκ Χαλκίδος σας ζητάει κάτι, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να σύρεται το Τμήμα εδώ να ψηφίσει το ρουσφέτι του κυρίου συναδέλφου εκ Χαλκίδος.
Καθαρές κουβέντες, μιας και φτάσατε στο σημείο για έναν άνδρα που δεν τον έχετε δει ούτε κατ’ όψιν. Πείτε στο Τμήμα: αυτόν που αποκαλέσατε ανίκανο...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τον έχουμε κάθε μέρα…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τον έχετε δει εσείς;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Βεβαίως!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εσείς προσωπικά;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όχι, θέλει προσωπικά ραντεβού. Αυτά δεν τα δίνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τον είδατε, κύριε Υπουργέ; Τον είδατε σε μια ομάδα και τον ίδιο προσωπικά δεν τον δεχθήκατε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κατ’ ιδίαν όχι. Όχι, δεν θέλω να τον δω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι. Και σχηματίζετε γνώμη ότι είναι και ανίκανος, έπειτα από τριάντα χρόνια που διοικεί, που έφτιαξε αυτό το ΤΕΙ.
Και ήρθαμε με την «ΑΘΗΝΑ» -που σωστά είπατε ότι καταψηφίσατε και εσείς- κι ενώ το μνημόνιο δεν προέβλεπε περικοπές ούτε για την Άμυνα ούτε για την Παιδεία –ο λαός δεν τα ξέρει αυτά- και πετσοκόψαμε από πανεπιστήμια, μέχρι ΕΠΑΣ, μέχρι ΤΕΙ. Και ερχόμαστε από πάνω τώρα στα θύματα όλων αυτών των αναστατώσεων και τους λέμε ότι είστε και ανίκανοι. Ε, εγώ αυτά δεν χωνεύω.

lamiafm1.gr