Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Έκρηξη όλμου με τρεις νεκρούς http://www.zougla.gr


http://www.zougla.gr/greece/article/tora-dio-nekri-se-stratopedo-ston-volo-apo-ekriksi-solina-olmou



Ρεπορτάζ: Μάριος Βελέντζας, Φίλιππος Καραμέτος, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ύστερα από την είδηση πως τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης βαρέων όπλων σε πεδίο βολής της Μαγνησίας (Μελισσάτικα).

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια άσκησης βαρέων όπλων στο «Πεδίο Βολής Γλαφυρών» της ΜαγνησίαςΌλα ξεκίνησαν στις 13.30 το μεσημέρι, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εξερράγη πυροσωλήνας εκτόξευσης όλμων 81mm στο «Πεδίον Βολής Γλαφυρών». Νεκροί είναι δύο επαγγελματίες οπλίτες Πεζικού (ΕΠΟΠ), οι οποίοι είχαν τον βαθμό του λοχία και ένας οπλίτης θητείας. Επιπλέον, ένας αξιωματικός με τον βαθμό του υπολοχαγού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, φέροντας τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραυματίας είναι 30 ετών και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή. Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα, ωστόσο πυροτεχνουργοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το πυρομαχικό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης να ήταν ελαττωματικό.


Το «Πεδίον Βολής Γλαφυρών», όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό


Με κόκκινο κύκλο οι οικισμοί Μελισσάτικα και Γλαφυρές

Τριήμερο πένθος

Η είδηση προκάλεσε συναγερμό στο Υπουργείο Άμυνας, με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο να κηρύσσει τριήμερο πένθος.

Παράλληλα, έδωσε εντολή στον Υφυπουργό Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλο και τον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά, να μεταβούν άμεσα με ελικόπτερο στον τόπο της τραγωδίας, προκειμένου να συντονίσουν τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να υπάρξει εκτενής έρευνα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Η στρατιωτική εγκατάσταση, όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό, βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Μελισσιάτικα και Γλαφυρές Μαγνησίας. Εντός της συγκεκριμένης περιοχής πραγματοποιούνται πολύ συχνά ασκήσεις μηχανοκίνητων μονάδων του Στρατού Ξηράς στο πλαίσιο ενεργειών για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.