Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Γαστρεντερίτιδα: Τα πρώιμα συμπτώματα και τι να κάνετε σε περίπτωση ασθενείας


Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από οξύ πόνο και στομαχικές διαταραχές. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα πρώιμα σημάδια της γαστρεντερίτιδας, προκειμένου να ξέρετε εγκαίρως τι πρέπει να κάνετε. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από υδαρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία ή εμετό και, μερικές φορές, πυρετό.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κολλήσετε την ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι μέσω της επαφής με κάποιο ήδη μολυσμένο άτομο ή από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Αν είστε κατά τα άλλα υγιείς, τότε θα επανέλθετε σχετικά γρήγορα και χωρίς άλλες επιπλοκές. Αλλά για τα βρέφη, τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ιογενής γαστρεντερίτιδας μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Πώς θα καταλάβετε αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα “επιτίθεται” στο εντερικό σας σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα, όπως:
- Υδαρή και, συνήθως, χωρίς αίμα διάρροια. Προσοχή: Αν έχετε αιματηρή διάρροια, αυτό σημαίνει ότι μάλλον έχετε μια διαφορετική, πιο σοβαρή λοίμωξη και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.
- Κοιλιακές κράμπες και πόνος στο στομάχι
- Ναυτία, εμετός ή και τα δύο
- Περιστασιακοί μυϊκοί πόνοι ή/και πονοκέφαλος
- Χαμηλός πυρετός

Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες αφότου έχετε μολυνθεί και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως έντονα. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μια ή δύο ημέρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για χρονικό διάστημα 10 ημερών.

Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια, είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς την ιογενή διάρροια με εκείνη που προκαλείται από βακτήρια, όπως το Clostridium difficile, την σαλμονέλα και το E. coli, ή από παράσιτα, όπως το Giardia.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Αν είστε ένας ενήλικας, καλέστε τον γιατρό σας εάν:
- Αποβάλλετε μέσα σε λίγες ώρες κάθε υγρό που πίνετε
- Έχετε εμετό για περισσότερο από δύο ημέρες
- Έχετε εμετό με αίμα
- Είστε αφυδατωμένοι. Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, ξηροστομία, σκούρα κίτρινα ούρα ή λίγο ή καθόλου ούρα και αυξημένη αδυναμία, ζάλη ή αδιαθεσία
- Έχετε αίμα κατά τις κινήσεις του εντέρου σας
- Έχετε πολύ υψηλό πυρετό

Για βρέφη και παιδιά
Δείτε το γιατρό σας αμέσως εάν το παιδί σας:
- Έχει πυρετό από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω
- Φαίνεται ληθαργικό ή πολύ οξύθυμο
- Νιώθει έντονη δυσφορία ή πόνο
- Έχει αιματηρή διάρροια
- Φαίνεται αφυδατωμένο

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος δικός σας έχει γαστρενετερίτιδα

Δεν υπάρχει κάποια ειδική ιατρική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά έναντι των ιών, και η υπερβολική τους χρήση δεν ενδείκνυται γενικά.

Για να μειώσετε τα συμπτώματα, να προλάβετε τυχόν αφυδάτωση και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας πιο γρήγορα, δοκιμάστε τα εξής:
- Αφήστε το στομάχι σας να ηρεμήσει. Σταματήστε να τρώτε στερεές τροφές για λίγες ώρες.
- Δοκιμάστε να “πιπιλίζετε” παγάκια ή να πίνετε μικρές γουλιές νερού. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πιείτε απλή ανθρακούχα σόδα, ή αθλητικά ποτά που δεν έχουν καφεΐνη. Πίνετε άφθονα υγρά κάθε ημέρα, με μικρές, συχνές γουλιές.
- Μην πιέσετε το στομάχι σας με βαριά φαγητά. Ξεκινήστε σιγά-σιγά να τρώτε φαγητά που να είναι μαλακά και εύπεπτα, όπως ζελέ, μπανάνες, ρύζι/λαπά, φιδέ και κοτόπουλο βραστό-σούπα. Σταματήστε να τρώτε αν νιώσετε ότι “επιστρέφει” η ναυτία σας.
- Αποφύγετε ορισμένες τροφές μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτές περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, καφεΐνη, αλκοόλ, λιπαρά ή πολύ καρυκευμένες τροφές, αλλά κόψτε και το κάπνισμα για αυτές τις ημέρες.
- Ξεκουραστείτε καλά. Η ασθένεια και η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να είστε αδύναμοι και κουρασμένοι.

Πώς θα προστατευθείτε προληπτικά από την γαστρεντερίτιδα
- Πλένετε καλά τα χέρια σας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και σαπούνι και να τρίβετε τα χέρια σας έντονα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ενώ πρέπει να θυμόμαστε να πλένουμε γύρω από τα πετσάκια, κάτω από τα νύχια και στις άκρες των δαχτύλων.
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά προσωπικά αντικείμενα στο σπίτι σας. Αποφύγετε την κοινή χρήση σε σκεύη φαγητού, ποτήρια και πιάτα. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές πετσέτες στο μπάνιο.
- Κρατάτε απόσταση. Αποφύγετε στενή επαφή με κάποιον που έχει τον ιό, αν είναι δυνατόν.
- Απολυμάνετε όλες τις σκληρές επιφάνειες στο σπίτι. Αν κάποιος στο σπίτι σας έχει ιογενή γαστρεντερίτιδα, απολυμάνετε σκληρές επιφάνειες, όπως πάγκους, βρύσες και πόμολα.