Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αλκοόλ και υψηλή αρτηριακή πίεση


Η υπέρταση αποτελεί ένα πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης χωρίς να το γνωρίζουν.

Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διατήρηση της υγείας.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια αγαπημένη για πολλούς συνήθεια, η οποία συνδέεται στενά με τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Μάλιστα, η ύπαρξη ερευνητικών δεδομένων που συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και ειδικότερα κόκκινου κρασιού, με πιθανά οφέλη για τη λειτουργία της καρδιάς, συχνά παρερμηνεύεται, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και επιβαρυντικά αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Από την άλλη,ΑΝ και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εν τούτοις δεν ενδείκνυται σε άτομα που δε συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ να το ξεκινήσουν, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο αλκοόλ, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και πιθανή ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία με τη σειρά της, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης.

Συνεπώς, γυναίκες και άνδρες που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην υπερβαίνουν το 1 και 1-2 ποτά ανά ημέρα, αντίστοιχα.

Πηγή: neadiatrofis.gr