Βαθιά ικανοποίηση για την επιτυχία της εκδήλωσης στο Καβείριο, εξέφρασε στο exeisminima.gr ο Θόδωρος Μιχάλογλου, ο άνθρωπος που οραματίστηκε την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου μέσα από τις εκδηλώσεις, είχε την ευθύνη της διοργάνωσης τον Αύγουστο του 1983 και μας μεταφέρει άγνωστες λεπτομέρειες της εποχής.
Αισθάνθηκα πολύ όμορφα, το είδα σαν συνέχεια της εκδήλωσης που έκανα το 1983. Θεωρώ ότι ξεκίνησε η προσπάθεια για την αναγνώριση του αρχαίου Καβείριου της Θήβας. Πρέπει να υπάρχει επισκεψιμότητα μέσα από οργανωμένες εκδηλώσεις και πάντα να σεβόμαστε το χώρο, τονίζει στο exeisminima.gr ο Θόδωρος Μιχάλογλου.
Εκείνη η εκδήλωση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε, ήταν δήμαρχος τότε ο Κουρκούτης και παρά το γεγονός ότι ήταν ξεχωριστή εκδήλωση, εντάχθηκε στα Πινδάρεια της εποχής, αλλά δεν της δόθηκε η σημασία που της έπρεπε. Δεν έχουμε αρχείο φωτογραφικό και βίντεο, παρά μόνο κατορθώσαμε να διασώσουμε ένα μέρος ηχητικό, αποσπάσματα του οποίου ακούστηκαν χτες από την προσέλευση ως την έναρξη της εκδήλωσης.
Είμασταν άτυχοι τότε, τα δύο κρατικά κανάλια ήρθαν στη Θήβα για την επίσκεψη της Μελίνας Μερκούρη στα τότε Πινδάρεια του 1983 και δυστυχώς δεν υπάρχουν πλάνα αρχείου. Από τα 100 άτομα που υπολογίζαμε φτάσαμε τα 1000! Η αξέχαστη Αλέκα Κατσέλη μου είχε πει τρελός είσαι που θα ερθουν 100 άτομα; που θα βρεθούν…
Ενθουσιάστηκε ο κόσμος και οι καλλιτέχνες, η Αλέκα Κατσέλη, ο Χρήστος Τσάγκας, η Νένα Βενατσάνου, με τους Πινδαρικούς Επίνικους, τις ωδές δλδ του Πίνδαρου στους Ολυμπιονίκες, τους μουσικούς με το τριτσέτο του Σόλωνα Μιχαηλίδη, το νταούλι του Τρικαλίτη, αυλός και φλογέρα από έναν Βαγαίο οργανοπαίκτη. Ηρθαν όλοι και συμμετείχαν αφιλοκερδώς.
Αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις όμως ήταν ο αείμνηστος Θηβαίος Μιλτιάδης Βάθης. Απήγγειλε τους «Πινδαρικούς Επίνικους» και μάγεψε τους παρευρισκόμενους με τη στεντόρια φωνή του. Ηταν πολύ δημιουργικός άνθρωπος, βιβλιοθηκάριος και μεγάλο ταλέντο μουσικού καθώς και στην απαγγελία και στην ποίηση. Στην αρχή οι επαγγελματίες ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκαν τη συμμετοχή ενός ερασιτέχνη ηθοποιού από τη Θήβα, αλλά όταν τον άκουσαν εντυπωσιάστηκαν.
Χαίρομαι για την μεγάλη προσπάθεια του Τάσου του Φρούσιου και όλων των φορέων που βοήθησαν να ξαναζήσουμε στο αρχαίο Καβείριο ανάλογες στιγμές σήμερα.
http://exeisminima.gr/blog/mixaloglou-anagnorisi-kaveiriou/