Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Το εντυπωσιακό γεφύρι με τον καταρράκτη στην Παλαιοκαρυά

Ένα μαγευτικό σκηνικό βγαλμένο σαν από παραμύθι είναι αυτό που απλώνεται μπροστά στα μάτια όσων στέκονται στο πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες. Και όσο προετοιμασμένος και αν πηγαίνεις για το θέαμα που θα αντικρύσεις, μένεις να το χαζεύεις με απέραντο δέος.

Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι δεσπόζει σε ένα στένωμα, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Κάτω Παλαιοκαρυά. Δύο φράγματα του 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες, που δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην μαγευτική εικόνα. Η κατασκευή του τοποθετείται γύρω στα 1500 και έχει μήκος 26 μέτρα, ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.

Ο μικρός ποταμός Παλαιοκαρίτης που διαρρέει την χαράδρα - η οποία ονομάζεται και Γκρόπα- ξεκινά από το βουνό Γκρόπα και καταλήγει στον Πορταϊκό.

 Η, δε, Παλαιοκαρυά χτισμένη στα 730 μέτρα, στην κοιλάδα του Πορταϊκού, είναι ένα μικρό χωριό, που απέχει 35 χλμ από την πόλη των Τρικάλων.

Βρίσκεται σε μια χαράδρα εκπληκτικής ομορφιάς, με το τοπίο, άγριο και συνάμα εντυπωσιακό, που συναρπάζει τον επισκέπτη. Χωρίζεται σε Άνω, Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, ενώ στην τελευταία συνοικία λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένας παραδοσιακός νερόμυλος, όπου οι γυναίκες της περιοχής πλένουν τις κουβέρτες και τα χαλιά τους.

www.newsbeast.gr