Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Πάτρα: Στην τελική ευθεία οι "γωνίες ανακύκλωσης" με τους υπόγειους κάδους


Έρχονται στην Πάτρα οι "γωνίες ανακύκλωσης", με την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων...
απορριμμάτων και την λειτουργία τους να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Πρόκειται για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων που είχαν αγοραστεί από τον Δήμο Πατρέων και οι οποίοι βρίσκονται από το 2009 στις αποθήκες, αφού το σύστημα που ήταν να λειτουργήσει σε διάφορα σημεία της Πάτρας, δεν λειτούργησε τελικά ποτέ.

Οι γωνίες ανακύκλωσης στις οποίες θα τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι αναμένεται να διευκολύνουν την πόλη στο ζήτημα της ανακύκλωσης που δυστυχώς δεν έχει μπει ακόμα στην νοοτροπία μας ως πολίτες.

Εκεί οι Πατρινοί θα πετούν γυαλί, χαρτί, πλαστικά και γενικότερα είδη που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ανακύκλωση. "Πιστεύουμε ότι με το σύστημα αυτό που θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα η πόλη θα αποκτήσει συνείδηση πάνω στο ζήτημα της ανακύκλωσης, κάτι που είναι σημαντικό" τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς.

Οι υπόγειοι αυτοί κάδοι αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα, μια συνολική κατασκευή που έχει το δικαίωμα να φιλοξενεί τέσσερις κάδους, σε διάταξη επί δύο, χωρητικότητας 1.100 λίτρων. Το σύστημα παρέχει πυρασφάλεια, απόσμωση και αντιμικροβιακό ψεκασμό για κάθε κάδο, ενώ λειτουργεί με τηλεχειρισμό και διαθέτει ειδικής θυρίδες υποδοχής απορριμμάτων.

Είναι ένα έργο που θα κοστίσει γύρω στις 60.000 ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου. Οι γωνίες της ανακύκλωσης πρόκειται να βρίσκονται αρχικά σε τέσσερα σημεία της Πάτρας: Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στο Νότιο Πάρκο, στην Πλαζ και στο Δασύλλιο.

Στο κέντρο της Πάτρας είχαν τοποθετηθεί δύο διπλά συστήματα στην Τριών Συμμάχων επί της Αγίου Ανδρέου, τα οποία όμως πλέον δεν λειτουργούν. Στις σκέψεις του δήμου να αγοραστούν και άλλοι υπόγειοι κάδοι για το κέντρο και άλλα σημεία της Πάτρας, εφόσον αποδειχθεί ότι το σύστημα δουλεύει στην πράξη αποτελεσματικά και οι Πατρινοί ανταποκρίνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο εφαρμόζεται με μεγάλη καθυστέρηση, τουλάχιστον εννέα χρόνων, από τότε που είχε αποφασιστεί να υλοποιηθεί, την στιγμή που σε άλλες πόλεις, αρκετά μικρότερες από την Πάτρα, ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Πηγή