Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Πάτρα: Προχωρά η κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών


http://www.zougla.gr
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, η εισήγηση της Αντιδημαρχίας, να προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και Αποτέφρωσης Οστών (ΚΑΟΝ).

Σκοπός του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παύλο Στάμο, είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για την κατασκευή του κτιρίου του Κέντρου, εντός του κοινωφελούς χώρου του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Δήμου Πατρέων καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης θα διερευνηθεί η αναβάθμιση και η αξιοποίηση του ίδιου χώρου, από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική.
Φορέας χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Πατρέων και ο Διαγωνισμός θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου με το ποσόν των 15.000 ευρώ που αντιστοιχεί στη δαπάνη των προβλεπόμενων βραβείων και εξαγορών αλλά και της αμοιβής των μελών της κριτικής επιτροπής.

Θυμίζουμε ότι ο δρόμος για την προκήρυξη του έργου, άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι η τροποποίηση της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας (ΒΙΟΠΑ) δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ).

Στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι για την μη υποβολή ΣΠΕ ελήφθη υπόψη ότι πρόκειται για την έγκριση σημειακής τροποποίησης της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, έτσι ώστε στον χώρο αυτό, αντί για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (η οποία προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και δεν είναι πλέον απαραίτητη) να κατασκευαστεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

Η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών ανατρέπει τους συνήθεις τρόπους διάθεσης νεκρών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας κάθε ατόμου αλλά και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα για την πόλη.

Για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, θα ζητηθεί άμεσα από την κυβέρνηση, χρηματοδότηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.