Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Λεφτά δεν υπάρχουν, τα πήραν οι τράπεζες και οι εργολάβοι

Της Δέσποινας Σπανούδη

Η ανατομία της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος αποτυπώθηκε στην ενημέρωση για το ΕΣΠΑ όταν, με καθυστέρηση 7 μηνών, μάθαμε ότι …λεφτά δεν υπάρχουν. Η ιστορία -μας είπαν- έχει ως εξής: Αρχικά μοίρασαν 734 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς. Μετά είπαν : τα 525 είναι σίγουρα, τα άλλα 209 τα υποσχεθήκαμε, αλλά δεν θα τα πάρετε. Μετά είπαν: η Περιφέρεια θα μοιράσει τα 254 εκατ. και τα 271 εκατ. πάνε σε φορείς ιδιωτικών επενδύσεων (τράπεζες και λοιποί) και υπουργεία. Από αυτά τα 254 εκατ., ένα σεβαστό ποσό 83 περίπου εκατ., αφορά έργα μεταφερόμενα από προηγούμενο πρόγραμμα, που όμως τα υπολόγισαν ολόκληρα στο παρόν πρόγραμμα για να δείξουμε ότι απορροφάμε. Άλλα 73 εκατ. αφορούν έργα-γέφυρες δηλαδή έργα ενταγμένα από το προηγούμενο ΚΠΣ που και αυτά δεν υλοποιήθηκαν και πέρασαν στο ΕΣΠΑ, αλλά μόνο με το ποσό που αντιστοιχεί στο ανεκτέλεστο αντικείμενο. 40 εκατ. τα συνεισέφεραν σε ένα πρόγραμμα με το μοιραίο όνομα JESSIKA. Αυτό το έδωσαν απευθείας στην Eurobank να το διαχειρίζεται. Αφορά ένα υποδειγματικό μηχανισμό για την εκμετάλλευση δημόσιου πλούτου από ιδιώτες, την χρέωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που θα προκύπτουν από αυτή την εκμετάλλευση και την απόδοση μέρους των κερδών στην Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων (!). Όσα απέμειναν, πρόλαβαν και το μοίρασαν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση γενικοί γραμματείς, αφού οι εντάξεις έργων μέχρι σήμερα είναι στο 150 % του προγράμματος, ενώ για το 80% έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις. Παρ’όλ΄ αυτά δεν απογοητευόμαστε: Όλο και κάτι θα μείνει να μοιραστεί στους εργολάβους.
Χρήματα λοιπόν υπάρχουν ελάχιστα. Γι’ αυτό τον λόγο και εν μέσω κρίσης, εμείς διεκδικούμε ο προσανατολισμός των πόρων να αφορά θέσεις εργασίας σε κοινωνικές υπηρεσίες και στην προστασία του περιβάλλοντος και ενίσχυση συλλογικών προσπαθειών (δίκτυα, ομάδες, ενώσεις, συμπράξεις, συνεταιρισμούς) στον αγροτικό χώρο, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Η περιφερειακή αρχή επί 7 μήνες δεν έχει παρουσιάσει καμία απολύτως κατεύθυνση. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά κάποια κονδύλια που διατίθενται για τη διαχείριση απορριμμάτων. Εδώ υπάρχουν δύο μοντέλα. Το μοντέλο των μεγαλοεργολάβων τύπου Μπόμπολα και άλλων, που προωθεί ΧΥΤΑ και μεγάλα έργα διαχείρισης και που είναι ασύμφορο περιβαλλοντικά και οικονομικά καθώς επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη. Και το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης με ανακύκλωση, που παράγει τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης, εξοικονομεί πόρους και περιορίζει τη ρύπανση. Οι επιλογές είναι στα χέρια των αιρετών αρχών.

Η λογοκρισία υποκρύπτει και φασίζουσα νοοτροπία;

Στο μπλογκ του βοιωτού έγινε ένα σχόλιο ανώνυμο στην ανάρτηση με τίτλο «Έλεγχος πρόσβασης υπαλλήλων στον Δήμο Λιβαδειάς» το οποίο ο διαχειριστής το ανάρτησε: «αν δεν δώσουν κάρτα ελευθέρας στους θαμώνες του 4 ου ορόφου θα κάνω "ΔΙΑΒΗΜΑ"...», με σαφέστατο τον υπαινιγμό για τη γνωστή εφημερίδα λόγω των εισαγωγικών.
Στο συγκεκριμένο μπλόγκ εστάλη απάντηση με την υπογραφή Γ.Μ. την οποία ο διαχειριστής μέχρι τώρα δεν έχει αναρτήσει.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους…
Όχι μόνο ‘’Διάβημα’’ αλλά και… τούμπες να κάνεις ανώνυμε και εσύ και ο βοιωτός όσο χρησιμοποιείτε την «κουκούλα» και γράφετε ανώνυμα (προκειμένου να συκοφαντήσετε) είτε γιατί φοβάστε να πείτε δημόσια με ονοματεπώνυμο την άποψή σας (σωστή ή λάθος, δεν έχει σημασία), είτε γιατί έχετε κάτι να κρύψετε οι πολίτες δεν θα σας πάρουν ποτέ στα σοβαρά.
Οι πολίτες και οι αναγνώστες ήδη έχουν κάνει τις επιλογές τους και έχουν κάνει «Διάβημα»!
Όσο για την ουσία της υπόθεσης για το αν δηλαδή ο δήμος πρέπει αν ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των υπαλλήλων του συμφωνώ με το ότι «τους υπαλλήλους δεν τους αντιμετωπίζουν σα να είναι εκ φύσεως κοπανατζήδες», τους κοπανατζήδες όμως ναι!
Γ.Μ.
Υ.Γ. Συνάδελφοι μπλόγκερ παρακαλώ για την δημοσίευση του κειμένου ως μια απόδειξη ότι τα μπλογκ προωθούν την ελευθερία της σκέψης και του λόγου και όχι την λογοκρισία. Είναι κάτι που στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πρέπει να διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού»