Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Βοήθησε και εσύ στην Ανακύκλωση το Δήμο Θηβαίων»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων μας. Δυστυχώς όμως παρά τις εκκλήσεις - οδηγίες από το Δήμο για σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, καθημερινά διαπιστώνεται έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης από αρκετούς συμπολίτες μας. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η ακύρωση κάθε προσπάθειας για ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα διαπιστώνεται συνεχώς ότι στην πλειονότητα τους οι ΜΠΛΕ κάδοι, περιέχουν σκουπίδια, υλικό ακατάλληλο για ανακύκλωση ΑΝΤΙ  για ανακυκλώσιμα υλικά ΜΟΝΟ (γυαλί, πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο).

Τέτοιες συμπεριφορές αφενός μειώνουν τις δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου επιβαρύνουν οικονομικά το Δήμο Θηβαίων, αφού όταν διαπιστωθεί ότι το υλικό, που περισυνέλεξαν τα απορριμματοφόρα της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. που πραγματοποιούν την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, είναι ακατάλληλο για ανακύκλωση, μεταφέρεται  στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ με επιβάρυνση του Δήμου.

Γι’ αυτό το λόγο και για πολλοστή φορά παραθέτουμε τον κανονισμό καθαριότητας επισημαίνοντας το ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των κάδων.

ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ (Ανακυκλώσιμα απορρίμματα)
1.      Οι συσκευασίες από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο εναποθέτονται ΧΥΜΑ στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης.
2.      Οι χάρτινες συσκευασίες προς αποκομιδή, εναποθέτονται στους μπλε κάδους συμπιεσμένες και δεμένες.
Ιδιαιτέρα οι καταστηματάρχες :
α) Να τοποθετούν τα χαρτοκιβώτια μέσα στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, αφού πρώτα τα έχουν συμπιέσει ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο.
β) Αν οι κάδοι είναι γεμάτοι να τοποθετούν συμπιεσμένα και δεμένα δίπλα στον μπλε κάδο.
γ) Η αποκομιδή των κάδων ανακύκλωσης θα γίνεται από τις 7:00 έως και 8:30 το πρωί. Αν έχει παρέλθει η ώρα να κρατούνται οι χάρτινες συσκευασίες σε χώρο του καταστήματος μέχρι την επόμενη μέρα και ώρα συγκομιδής.
3.      Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση οργανικών και άλλων εκτός των προς ανακύκλωση απορριμμάτων στους μπλε κάδους.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ- ΠΗΓΑΔΙΑ ( οικιακά-οργανικά απορρίμματα)
(Απορρίμματα που προέρχονται από κατοικίες και εμπορικές δραστηριότητες (άχρηστα ή ακάθαρτα, τρόφιμα, προϊόντα κηπευτικών εργασιών όπως φύλλα, ξερά άνθη κ.α.)
1.      Συσκευάζουμε τα απορρίμματα σε πλαστικές, ανθεκτικές σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες δένουμε καλά.
2.      Τοποθετούμε τις σακούλες μέσα στους πράσινους κάδους αποκομιδής και όχι έξω απ’ αυτούς.
3.      Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από Δευτέρα έως Σάββατο. Παρακαλούνται οι δημότες να μην εναποθέτουν τα σκουπίδια στους κάδους την Κυριακή, αλλά να τα κρατούν στα σπίτια τους μέχρι τη Δευτέρα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση της ανακύκλωσης ο Δήμος Θηβαίων προμηθεύτηκε επιπλέον 80 ΜΠΛΕ κάδους, τους οποίους τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της πόλης και των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων.
Παρακαλούμε όλους τους Δημότες να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου στον τομέα αυτό.