Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Κλείνουν Νοσοκομεία στην Περιφέρεια…


Νέο τροχάδην για το Νοσοκομείο Θηβών…

Ιατρικός Σύλλογος: «Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το νοσοκομείο θα κλείσει..»

Καλούν Βουλευτές να ερευνήσουν το ζήτημα, Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο να λάβουν θέση, τους φορείς της πόλης να αντιδράσουν και τον Εισαγγελέα να ερευνήσει τα τυχόν τελούμενα ποινικά αδικήματα…

Λίστες με τα κενά στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας αλλά και ειδικότητες που θα πρέπει να μετακινηθούν θα παραδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των περιφερειών Υγείας, οι οποίες λίστες στην συνέχεια θα επεξεργαστούν, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπούνε σε κινητικότητα στην επαρχία δε θα ξεπερνά τους 900, είπε ο Α. Γεωργιάδης, καθώς η γεωγραφική πολυπλοκότητα του συστήματος δεν επιτρέπει μεγάλο κύμα μετακίνησης, ενώ θα υπάρξουν και νοσοκομεία που δε θα κλείσουν και δε θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που έχουν με την επόμενη υγειονομική μονάδα, όπως είναι το νοσοκομείο της Καρύστου και της Σητείας.

Άρα πολλά νοσοκομεία δε θα την γλιτώσουν, οπότε ή θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας ή σε μονάδες εξειδικευμένες κι εδώ μπαίνει το Νοσοκομείο της Θήβας, για το οποίο ανησυχούν οι γιατροί της πόλης, καθώς ενημερώνουν τους πολίτες για τα

τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας μας, καθώς εκφράζουν την σιγουριά τους ότι το Νοσοκομείο, θα κλείσει, κάνουν λόγο για διερεύνηση της ορθότητας και αξιοπιστίας στοιχείων που τους δόθηκαν, επομένως θα τύχουν δικαστικής έρευνας και μιλούν για εκ των έσω παράδοση άνευ όρων του βασικού φορέα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στην περιοχή μας στην αδηφάγο Τρόικα!

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, υποψιασμένος, είχε ζητήσει από το Νοσοοκομείο αντίγραφο για τα στοιχεία κόστους λειτουργίας του Νοσοκομείου, στην έκθεση που υπέβαλε το Υπουργείο στην Τρόϊκα, τον προϋπολογισμό του 2013 καθώς και τους προϋπολογισμούς και απολογισμούς των ετών 2011 και 2012 και έλαβε απάντηση, υπογεγραμμένη από την Αναπληρωτή Διοικητή Α. Λιακοπούλου, σύμφωνα με την οποία «Κανένα σχετικό έγγραφο δεν εστάλη από το Νοσοκομείο προς το Υπουργείο, πλην όμως το Νοσοκομείο μέσω του δικτύου ΕΣΥΝΕΤ ενημερώνει μηνιαία την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και το Υπουργείο Υγείας για όλα τα οικονομικά και λειτουργικά του στοιχεία»….

Ο προϋπολογισμός 2013, που έχει καταρτισθεί με βάσει αυστηρές οδηγίες, προφανώς του Υπουργείου και καταφανώς της Τρόϊκα, υπολείπεται κατά πολύ του ύψους που απαιτείται για την στοιχειώδη λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ για τα υπόλοιπα στοιχεία ο Ιατρικός Σύλλογος παραπέμπεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, προκειμένου να προμηθευτεί αντίγραφο και το ίδιο ισχύει και για τους προϋπολογισμούς και απολογισμούς 2011 και 2012.

Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του Νοσοκομείου, η λειτουργία και διαχείριση του ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές και εσωτερικό ελεγκτή και με βάση τα επίσημα στοιχεία ο απολογισμός του 2012 ήταν σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2011 μειωμένος κατά 44% και εκτιμάται ότι το 2013 η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη!

Μάλιστα στο έγγραφο, καταλήγει στην πεποίθηση ότι όλοι αγωνιζόμαστε για την διατήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου Θηβών, με την αναπληρώτρια Διοικητή να ευελπιστεί στην συνεργασία όλων για τον κοινό σκοπό.

«Το συγκεκριμένο έγγραφο, μας αποκαλύπτει την μέχρι τώρα κοινή αίσθηση ότι το Νοσοκομείο μας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα κλείσει και μάλιστα η Διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθεί με κάθε τρόπο γι’ αυτό και σε αυτόν τον σκοπό δεν θα συστρατευθούμε, αλλά θα αντιταχθούμε πιστεύοντας ότι το ίδιο θα πράξουν όλοι οι Θηβαίοι πολίτες. Διότι, κι αν ακόμη αγνοήσουμε το γεγονός ότι θα ήταν «βαρύ φορτίο» ενδεχομένως για την Διοίκηση του Νοσοκομείου να μας χορηγήσει αντίγραφο του προϋπολογισμού του 2013 καθώς και των απολογισμών και προϋπολογισμών 2011 και 2012, οπότε μας παραπέμπει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εν τούτοις δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι οι μειώσεις που αναφέρει η κα Αναπληρωτής Διοικητής τελικώς θα φτάσουν πάνω από 50% σε σχέση με το 2011, δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια το Νοσοκομείο έχασε πάνω από τους μισούς πόρους, διότι έτσι επέβαλε η Τρόϊκα και εκτελούν πιστά οι Διοικήσεις του. Και αυτή η πολιτική ονομάζεται από την κα Αναπληρωτή Διοκητή «κοινός σκοπός» και προσπάθεια για την διατήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου!!! Εμείς την ονομάζουμε κατάρρευση εκ των έσω και παράδοση άνευ όρων του βασικού φορέα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στην περιοχή μας στην αδηφάγο Τρόικα» απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος, χαρακτηρίζοντας εξοργιστικό το γεγονός ότι αυτή την πολιτική στηρίζουν και εκτελούν πιστά οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου, και αυτή την πολιτική την ονομάζουν προσπάθεια για τη διατήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου.

Επιπλέον, τους γιατρούς της Θήβας ξενίζει το γεγονός ότι κανένα ουσιαστικό σχόλιο δεν έγινε για τα στοιχεία που ζήτησαν, τα οποία εμφάνιζαν εξωπραγματικά έξοδα λειτουργίας του Νοσοκομείου Θηβών και ασφαλώς σε οποιονδήποτε τα αντίκριζε θα τον οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το Νοσοκομείο δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να λειτουργεί και πρέπει να κλείσει.

«Τα περιθώρια όμως που μας δίδει το ίδιο το απαντητικό έγγραφο της κας Αναπληρωτή Διοικητή είναι ότι εφόσον το Νοσοκομείο σε μηνιαία βάση αποστέλλει στοιχεία στο Υπουργείο και στην 5η ΥΠΕ, περιττεύει η αναζήτηση εγγράφου, επιβάλλεται όμως να ερευνηθεί η ορθότητα και η αξιοπιστία των στοιχείων αυτών καθώς είναι εξωπραγματικά και απίστευτα. Ίσως πάλι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τύχουν δικαστικής έρευνας, καθώς είτε είναι αναληθή, άρα ποινικώς αξιολογούμενα, είτε είναι αληθή, άρα από κακοδιαχείριση γενόμενα» υποστηρίζουν, δηλώνοντας ότι «Σε αυτή την προσπάθεια αναρωτιώνται πλέον εάν θα βρούν σύμμαχο την Αναπληρωτή Διοικητή , έτσι ώστε να αποκαλύψουν ποιοι θέλουν και επιδιώκουν το οριστικό κλείσιμο του Νοσοκομείου Θηβών…

Οι γιατροί καλούν τους Βουλευτές του νομού να ερευνήσουν το ζήτημα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου των Υπουργείων, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβουν θέση, τους φορείς της πόλης να αντιδράσουν και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών να ερευνήσει τα τυχόν τελούμενα ποινικά αδικήματα.