Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Οι αριθμοί της δυστυχίας στην Ελλάδα: 8 στους 10 Έλληνες δεν έχουν λεφτά για βασικά τρόφιμα


Φτώχεια, περικοπές και χρέη στην Ελλάδα της κρίσης.

Σοκάρουν τα αποτελέσματα της έρευνας της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών...

Η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis δείχνει τις στερήσεις και τις περικοπές, που αναγκάζεται να κάνει ο Έλληνας στην καθημερινότητα του.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 90% των Ελλήνων έχασε μεγάλο μέρος του εισοδήματος του, ενώ το 31% είναι αντιμέτωπο με τη φτώχεια.

8 στους 10 Έλληνες αναγκάστηκε να κάνει περικοπές στα ψώνια του στα σούπερ μάρκετ, ενώ πλέον πολλά βασικά είδη διατροφής θεωρούνται πολυτέλεια.

Πάνω από το 50% δεν είναι σε θέση να καλύψει καθημερινές ανάγκες και περίπου το 83% υποχρεώθηκε να κάνει περικοπές και στη θέρμανση του σπιτιού.

Μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων φαίνεται ότι είναι τα χρέη, καθώς το 40% χρωστάει σε κάποια τράπεζα ή έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες.

Ένας στους δυο Έλληνες αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να βουλιάξει στα χρέη και να μην μπορεί να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Η απώλεια της στέγης

Τα δυσβάσταχτα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών έφεραν πολλούς οικογενειάρχες στα όρια της καταστροφής, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να χάσουν ακόμα και το σπίτι τους.

Η απώλεια στέγης είναι ένα φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που έχει αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο καιρό. Πολλοί άνθρωποι συρρέουν καθημερινά στα κέντρα ημερησίας υποδοχής αστέγων στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Από τον Μάιο του 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2013 έγιναν πάνω από 49.000 επισκέψεις στα κέντρα αυτά.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την οργάνωση Praksis στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.