Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

''ΘΑΝΑΤΟΣ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ...


H νυχτερινή εργασία βυθίζει το σώμα στο χάος αποσυντονίζοντας τα γονίδια, υποστηρίζει
βρετανική μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντερκ-Γιαν Ντικ του Κέντρου Ερευνών Ύπνου και τον βιολόγο Σάιμον Άρτσερ, διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός των γονιδίων διαταράσσεται σοβαρά όταν το άτομο δεν αφήνεται στα χέρια του Μορφέα τις ώρες που είναι προγραμματισμένο το βιολογικό του ρολόι.

Οπως αναφέρει το BBC, oι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο την εξέλιξη της υγείας 22 εθελοντών, ηλικίας 22-29 ετών, τους οποίους υπέβαλαν σε παρατεταμένη «ημέρα» διάρκειας 28 ωρών, σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, όπου δεν υπήρχε ο φυσιολογικός 24ωρος κύκλος φωτός-σκοταδιού.

Όπως διαπιστώθηκε, το «ρολόι» των περισσότερων γονιδίων είχε απορρυθμιστεί, με συνέπεια τη διαταραχή πολλών αντίστοιχων βιολογικών λειτουργιών, που ελέγχονταν από αυτά τα γονίδια, καθώς ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι νεφροί και άλλα ζωτικά όργανα αναγκάζονταν να λειτουργούν αποσυντονισμένα, με διαφορετικά εσωτερικά ρολόγια.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την έκταση, την ταχύτητα και τη σοβαρότητα της ζημιάς στο μοριακό επίπεδο, η οποία, όπως προειδοποίησαν, ρίχνει το σώμα «σε χάος», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία σε βάθος χρόνου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, εμφραγμάτων και καρκίνου, καθώς το ανθρώπινο σώμα χάνει τον φυσικό ρυθμό του (να κοιμάται τα βράδια και να είναι ενεργό τις ημέρες), με συνέπεια οι εργαζόμενοι να κοιμούνται λιγότερο και σε λάθος ώρες.