Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Παρέμβαση Καράμπελα για τα χρέη των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ


“Η κυβέρνηση να δώσει τώρα λύση στα χρέη χιλιάδων επαγγελματιών”

Ερώτηση προς το νέο υπουργό Οικονομικών, καθώς και τον υπουργό Εργασίας, κατέθεσαν πέντε βουλευτές της Ν.Δ. με την οποία επισημαίνουν τα δισεπίλυτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και ζητάνε την άμεση υιοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης, μιας πιο ρεαλιστικής πρότασης που θα εξασφαλίζει και την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, “είναι καλύτερα να εισπράττει το κράτος λιγότερα από περισσότερους, παρά τίποτα και από κανέναν”.

Η πρόταση των βουλευτών προς τους αρμόδιους υπουργούς περιέχει α) τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές μικρές δόσεις, β) την ένταξη στη ρύθμιση χρεών όλων των ασφαλισμένων, γ) τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι προσαυξήσεις, δ) τη δυνατότητα να μπορεί ο ασφαλισμένος να επιλέγει κλιμάκιο ασφάλισης και ε) τη μείωση των εισφορών όλων των κλιμακίων.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις οφειλών στον ΟΑΕΕ ....

Από το 2009 που η χώρα βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να έχουν μπει χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και να υπάρχει μια κατάσταση αυξανόμενων οφειλών και δημιουργίας νέων χρεών.
Οι όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει δεν κινούνται σε ρεαλιστικά πλαίσια, και ενώ στα υπόλοιπα ταμεία έχουν γίνει αρκετά ικανοποιητικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους ασφαλισμένους τους, αντίθετα ο ΟΑΕΕ απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Αφουγκραζόμενοι λοιπόν την αγωνία χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και των οικογενειών τους, ζητούμε για άλλη μια ( πολλοστή ) φορά την υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής πρότασης που θα εμπεριέχει γενναίες ρυθμίσεις, και θα εξασφαλίζει τόσο την βιωσιμότητα του ταμείου, όσο και την ασφαλιστική κάλυψη των επαγγελματιών.

Για άλλη μια φορά λοιπόν ζητούμε

• να υπάρξει ρύθμιση για τους οφειλέτες από το 2009 και μετά, που να περιλαμβάνει την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές μικρές δόσεις,
• την δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση χρεών όλων των ασφαλισμένων ( ακόμα και αυτών που έχουν διαγραφεί )
• τη γενναία μείωση του επιτοκίου που αφορά την καθυστέρηση στη πληρωμή των εισφορών, κάτι που θα ελαττώσει κατά πολύ τις προσαυξήσεις
• να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει χαμηλότερα κλιμάκια ασφάλισης, όπου και θα υπολογιστεί το τελικό ποσό της σύνταξης
• να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα κλιμάκια

Οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν κακοπληρωτές πριν την οικονομική κρίση. Ήταν άνθρωποι που ανταπεξέρχονταν πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις τους και με το παραπάνω. Δεν μπορούμε να μιλούμε λοιπόν για πολιτική σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών εάν δεν απενεργοποιήσουμε πρώτα αυτήν την ωρολογιακή βόμβα. Μόνο μέσα από τέτοιες αποφάσεις θα αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και θα συνεχιστεί η βιωσιμότητα αυτών των ταμείων. Είναι καλύτερα να εισπράττει το κράτος λιγότερα και από περισσότερους παρά τίποτα και από κανέναν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Προτίθεστε να μελετήσετε πρόταση για την υιοθέτηση των παραπάνω προτεινόμενων ρυθμίσεων;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ακύρωση της απόφασης του ΟΑΕΕ για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στους οφειλέτες, μέχρι να δοθεί μια ρεαλιστική λύση;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ