Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Tagetes sp-Καλέντουλα της Αφρικής ή κατηφές - Ενα φυτό, χίλιες χρήσεις.


Ο κατηφές είναι φυτό ιθαγενές του Μεξικού. Το ύψος του εξαρτάται απο την ποικιλία. Έτσι υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες είναι υψηλές με ύψος μέχρι 90 εκατοστά, μέσου ύψους μεχρι 60 εκατοστά και νάνες με ύψος 40 εκατοστά. Η βλάστηση είναι ζωηρή και πυκνή. Τα άνθη είναι συμπαγή, σφαιρικά και χρώματος απο πορτοκαλί μέχρι και λευκού. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μέχρι τους πρώτους χειμερινούς παγετούς. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρους οι οποίοι έχουν καλή βλαστική ικανότητα και βλαστάνουν συνήθως 7 ημέρες απο την σπορά τους. Ο κατηφές μπορεί να αναπτυχθεί

σχεδόν σε όλα τα εδάφη αλλα προτιμά τα πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Αναπτύσσεται καλά με λίγες αρδεύσεις και μερικά σκαλίσματα. Δεν του αρέσει η υπερβολική υγρασία και τα πολύ πλούσια εδάφη. Πρέπει να κόβονται τακτικά τα υπερώμιμα άνθη που είναι αντιαισθητικά και διακόπτουν τη ανθοφορία.

Ιστορία του κατηφέ στην φαρμακευτική. ....
Ο κατηφές είχε ευρεία χρήση στην προκολομβιανή Αμερική. Οι Ναουατλ του Μεξικού έπιναν το τσάι του για τους πονόδοντους, τα στομαχικά ενοχλήματα, τα παράσιτα του εντέρου, προβλήματα στο ήπαρ και την κύστη. Οι Τσερόκι, το χρησιμοποιούσαν για να πλένουν το δέρμα και επίσης έβγαζαν απο αυτό την κίτρινη βαφή. Σημέρινες μελέτες βρίσκουν αντιοξειδωτική και ελαφρά αναλγητική δράση για το εκχύλισμα αυτού του φυτού. Το φυτό αυτό περιέχει θειούχες ενώσεις, αιθέρια έλαια που δρούν ενάντια πολλων βακτηριδίων και ίσως για αυτό, χρησιμοποιείται απο τους ιθαγενείς της Ονδούρας για το πλύσιμο των πτωμάτων.
Αιθέρια ελαιἂ κατηφέ.



Ο κατηφές είναι πλούσιος σε β-caryophyllene, limonene, methyleugenol, piperetone, a-terpinolene, e-ocimene , camphor. Αυτο οφείλεται στην παρουσία τόσο του methyleugenol όσο και του camphor.

Ο κατηφές χαρακτηρίζεται απο μία πληθώρα ιδιοτήτων οι οποίες αναφέρονται παρακάτω:


Στην φαρμακευτική. Ο κατηφές χρησιμοποιείται σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως είναι ο στομαχικός πόνος, κολικοί, δυσεντερίες. Το μεθανολικό εκχύλισμα του κατηφέ, εμφάνιζει αντιβακτηριακή δράση και τοσο τα εκχυλίσματα μεθανόλης όσο και αιθανόλης παρουσιάζουν αντιμυκητική δράση.


Για την καταπράυνση των συμπτωμάτων του βήχα, του κρυώματος αλλα και της καταρροής.


Είναι αντιφλεγμονώδες και δρά ενάντια στους σπασμούς, καταπραύνει τα νεύρα και μειώνει την πίεση του αίματος.


Οι άνθρωποι πολλές φορές τοποθετούν τα φύλλα του κατηφέ κατευθείαν στο δέρμα για να θεραπεύσουν ουλές και έλκη.


Τα άνθη χρησιμοποιούνται ώς απωθητικά κουνουπιών


Ο χυμός των φύλλων βοηθάει στην αντιμετώπιση του εκζέματος.


Χρησιμοποιείται στα ποτά σαν αρωματικό συστατικό.


Στην βιομηχανία αρωμάτων, χρησιμοποιείται το έλαιο σαν συστατικό των αρωμάτων.


Τα αποξηραμένα λουλούδια χρησιμοποιείται σαν προσθετικό των ζωοτροφών των πουλερικών προκειμένου να ενισχυθεί το κίτρινο χρώμα του δέρματος των πουλερικών αλλα και το κίτρινο χρώμα του κρόκου του αυγού. Αυτό οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχονται στα πέταλα

Χρησιμοποιείται στον κήπο αφού έχει αποδειχθεί οτι απωθούν τους νηματώδεις καθώς επίσης δρούν κατά της αναπτυξης ορισμένων ζιζανίων


Μέσα σε καλλιέργεια ντοματιάς, η φύτευση του κατηφέ μπορεί να βοηθήσει στην επικονίαση και στην αύξηση του ποσοστού καρπόδεσης.


Αποτελεί ένα απο τα πιό όμορφα ανθοφόρα και εύκολα στην καλλιέργεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό γλάστρας, παρόλα αυτα η κἂλλιέργεια σε κήπο ή σε παρτέρια, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φυτά, αναδεικνύει περισσότερο την ομορφιά του.



Γραμματέα Αναστασία Γεωπόνος ΓΠΑ anastagra@yahoo.gr