Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Δείτε πώς να ξεχωρίσετε το καλό ελαιόλαδο!

Το ελαιόλαδο ως φυσικό φαρμακευτικό προϊόν μας προστατεύει από το γήρας και πολλές άλλες ασθένειες!

Στις αρχές κάθε ημερολογιακού έτους στην Ελλάδα βγαίνουν οι νέες παραγωγές ελαιολάδου και οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε να προμηθευτούμε το καλύτερο! Ποιο λάδι όμως είναι το “καλύτερο” και πώς εμείς θα το αναγνωρίσουμε;;;

Το ελαιόλαδο γενικά χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, φυσικά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τα σημάδια του γήρατος και από πολλές ασθένειες. Τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνά λόγος για την ευεργετική δράση των φαινολών που υπάρχουν φυσικά στο ελαιόλαδο και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά προστατεύοντας το ελαιόλαδο από το τάγγισμα (αλλοίωση που προκαλείται από την επαφή του με το οξυγόνο και την ηλιακή ακτινοβολία). Άρα, ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και κατ’ επέκταση προστατεύει και τα ανθρώπινα κύτταρα από την οξειδωτική καταπόνηση. Στις φαινολικές ενώσεις οφείλεται και η πικρή και φρουτώδης γεύση του ελαιολάδου που είναι ακόμα πιο έντονη στο αγουρέλαιο λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σε αυτές τις ενώσεις. Πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση υποστηρίζει τη θεραπευτική δράση των πολυφαινολικών ενώσεων (ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη) ενάντια στη νόσο του αλτσχάιμερ. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες δρουν ευεργετικά για τους οργανισμούς. Για όλους αυτούς τους λόγους, από τον Δεκέμβριο του 2012 επιτρέπεται η αναγραφή στις συσκευασίες των ελαιολάδων ο ακόλουθος ισχυρισμός υγείας :
«Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής».

Βέβαια, όλα αυτά αφορούν το ελαιόλαδο με χαρακτηρισμό “έξτρα παρθένο”. Για να πάρει ένα ελαιόλαδο αυτόν τον τίτλο θα πρέπει να είναι όπως βγήκε από το ελαιοτριβείο, χωρίς επιπλέον επεξεργασία και με δείκτη οξύτητας κάτω από ) 0,8%. Αν η οξύτητα είναι από 0,8% έως και 2% τότε το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται ως απλά “παρθένο”, ενώ αν η οξύτητα μετρηθεί πάνω από 2% το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται ως “βιομηχανικό” και είναι καλύτερα να αποφεύγετε η χρήση του στο μαγείρεμα. Τέλος, για να αποφύγετε την αλλοίωση που προκαλείται στο ελαιόλαδο από τις συσκευασίες προτιμήστε γυάλινα ή ανοξείδωτα μεταλλικά δοχεία, με σκούρο χρώμα που εμποδίζει το φως να αλληλεπιδράσει με το λάδι.
Προσοχή: Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τα πλαστικά δοχεία τύπου PVC, τα οποία περιέχουν ουσίες που είναι διαλυτές στα λίπη, άρα και στο ελαιόλαδο, και μπορούν να φτάσουν με αυτόν τον τρόπο στο πιάτο μας.
Πηγή:http://www.agroo.gr/