Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Πυροσβεστική & ΕΚΑΒ. Ένας "γάμος" που επείγει να γίνει...

Μαρίνα Σαουλίδου

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και ΕΚΑΒ, το ενδεχόμενο της οποίας άφησε ανοιχτό πρόσφατα τόσο ο αν. υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής.

Αν και δεν πρόκειται για μία εντελώς καινούργια πρόταση που πέφτει στο τραπέζι, καθώς το θέμα είχε θέσει παλαιότερα ο κ. Κουρουμπλής κατά τη θητεία του στην Αριστοτέλους, οι δηλώσεις των δύο ανδρών κατά την εκδήλωση για την προσφορά 9 ασθενοφόρων από το Π.Σ. προς το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έδειξαν ξεκάθαρα πως υπάρχει η πρόθεση η κίνηση αυτή να αποτελέσει το πρώτο "σκαλοπάτι" μίας ευρύτερης και σταθερότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.
Σε καιρούς "οικονομικά αστεφείς" λοιπόν και με δεδομένη την αδυναμία κάλυψης όλων των νησιών μας με παραρτήματα του ΕΚΑΒ, μήπως ήρθε η ώρα τα δύο συναρμόδια υπουργεία να προβούν σε μία νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας του ΕΚΑΒ, να δίνεται η δυνατότητα τα Κέντρα Υγείας να εξυπηρετούνται από τους εκπαιδευμένους οδηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος;
Η πιλοτική εφαρμογή αυτού, άλλωστε, είχε συζητηθεί ξανά μεταξύ των κκ. Κουρουμπλή και του τότε Προέδρου του ΕΚΑΒ και νυν Προέδρου του ΕΚΕΠΥ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου, στοιχείο που ενδεχομένως θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο την ανακίνηση του θέματος μιας και οι δύο εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις- κλειδιά.
Στο πλαίσιο της συνέργιας των φορέων, δε, θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών, μεταξύ των οποίων και πολλών νησιών που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες αντιμετώπιζουν πρόβλημα στις διακομιδές των ασθενών τους. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά αναφέρονται, η Αμοργός, η Σίφνος, η Μήλος, η Σκιάθος, η Τζιά και η Σκόπελος.


stogiatro