Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ποιο είναι το μυστικό για να ευημερήσουμε;


Από έναν έφηβο που μελετά για τις εξετάσεις του μέχρι έναν εργαζόμενο που έχει επιτυχίες στη δουλειά του, το να καταφέρουμε να ευημερήσουμε είναι κάτι που εντοπίζουμε σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς.

Μέχρι τώρα και παρά την πληθώρα των θεωριών, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να ευημερήσει ή για το πώς μπορούμε να το προσπαθήσουμε και να το διασφαλίσουμε.

Ο Δρ Daniel Brown, επιστήμονας του αθλητισμού και της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, συγκέντρωσε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα, από μελέτες σε μωρά και εφήβους, μέχρι σε καλλιτέχνες, αθλητές, υπαλλήλους και ηλικιωμένου, και έχει καταλήξει στους πρώτους οριστικούς παράγοντες.

Όπως επεσήμανε: «Η ευημερία είναι μια λέξη με την οποία πολλοί θα χαιρόντουσαν να τους χαρακτήριζαν, αλλά η επιστήμη δεν έχει καταφέρει με σταθερότητα να ταξινομήσει και να περιγράψει μέχρι σήμερα. Φαίνεται ότι τελικά αφορά ένα πρόσωπο που βιώνει μια αίσθηση ανάπτυξης, βελτίωσης σε κάτι και επιτυχίας στην τελειοποίηση κάποιου πράγματος. Με πιο απλούς όρους, πυρήνας της είναι το να αισθάνεται κανείς καλά για τη ζωή και τον εαυτό του και να είναι καλός σε κάτι».

Ο Δρ Brown έχει καταλήξει σε μια λίστα στοιχείων. Για να ευημερήσει κανείς δεν χρειάζεται όλα τα στοιχεία, αλλά προτείνεται ένας συνδυασμός ορισμένων από αυτά, από κάθε μία από τις δύο ακόλουθες λίστες. Έτσι, ο:

A:
Είναι αισιόδοξος,
Έχει πνευματικότητα ή θρησκεύεται,
Έχει κίνητρα,
Είναι προδραστικός,
Απολαμβάνει τη μάθηση,
Είναι ευέλικτος,
Είναι προσαρμόσιμος,
Είναι κοινωνικά επαρκής,
Πιστεύει στον εαυτό του, έχει αυτοσεβασμό.

B:
Έχει ευκαιρίες,
Έχει εργασία/οικογένεια/άλλη στήριξη,
Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι διαχειρίσιμες,
Το περιβάλλον του είναι ήρεμο,
Έχει έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας,
Τον εμπιστεύονται ως ικανό.

Η ευημερία έχει εξεταστεί σε διάφορα στάδια της ανθρώπινης ζωής και ανά διαστήματα έχει περιγραφεί με διάφορους τρόπους, όπως ζωτικότητα, μάθηση, εστίαση κτλ. ή με κάποιον συνδυασμό τους. Επίσης έχει ερευνηθεί σε διάφορα πλαίσια, όπως το στρατιωτικό, της υγείας και την ανάπτυξη του παιδιού.

«Εν μέρει, η απουσία συμφωνίας ως προς το πώς μπορεί να ευημερήσει κανείς οφείλεται στο ότι η έρευνα έχει περιορισμένη εστίαση», επισημάνει ο Δρ Brown.

Η μελέτη του έχει δημοσιευθεί στο European Psychologist.

Πηγή: Science Daily