Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ώστε θέλεις να γίνεις μάγειρας! Μήπως να το ξανασκεφτείς;



Ακόμη και σήμερα, περίπου μια εικοσαετία από την έξαρση των ιδιωτικών ΙΕΚ που παρέχουν άπειρες επιλογές για εξειδίκευση, η μαγειρική παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές. Οι λόγοι; Αρκετοί.

Αρχικά, το γεγονός ότι είμαστε μια τουριστική χώρα με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, αυξάνει τις πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση. Η ελληνική τηλεόραση με τις δεκάδες μαγειρικές εκπομπές που αναδεικνύουν «τηλεμάγειρες» συνήθως άσχετες με την πραγματικότητα σε μια κουζίνα εστιατόριου, κάνουν τους υποψήφιους μάγειρες να πιστεύουν ότι κάπως έτσι θα είναι ο χώρος της μαγειρικής. Το αποτέλεσμα; Οι σχολές μαγειρικής γεμίζουν κάθε εξάμηνο με τμήματα αποτελούμενα από επίδοξους μάγειρες από τους οποίους ένα 30%-40% θα γίνουν τελικά επαγγελματίες. Στην πορεία μάλλον, αρχίζουν να ανακαλύπτουν πράγματα για τα οποία καμία σχολή δεν τους μίλησε εξαρχής.



 Με τον καιρό θα αρχίσεις να έχεις ψύχωση με… τα μαχαίρια.
 Θα περνάς περισσότερο χρόνο την εβδομάδα με τους συναδέλφους σου παρά με τον/την σύντροφό σου ή την οικογένειά σου. Τρομακτικό;
 Με τον καιρό, η μέση σου και τα γόνατά σου θα… καταστραφούν.
 Πιθανόν με τη δουλειά τον πρώτο καιρό να πίνεις καμιά μπύρα για να χαλαρώσεις από την υπερένταση. Με τον καιρό, η μια θα φέρνει την άλλη.
 Δεν θα έχεις κουράγιο να μαγειρεύεις «γκουρμέ» στο σπίτι, με αποτέλεσμα να γίνεις τακτικός πελάτης στα ντιλιβεράδικα της περιοχής σου.

 Κανείς από τους φίλους εκτός χώρου και την οικογένειά σου, δεν θα καταλάβει ποτέ τι εννοείς όταν λες ότι «σήμερα κάναμε 100 κουβέρ σε μία ώρα…»
 Θα αρχίσεις να γίνεσαι ευέξαπτος, κυκλοθυμικός και να μιλάς άσχημα αν δεν συνηθίσεις την πίεση μιας κουζίνας.
 Διάλεξες ένα επάγγελμα που όλοι έχουν… άποψη.
 «Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;» μια ερώτηση που θα βαρεθείς να ακούς.
 Όταν το Σαββατόβραδο οι φίλοι σου θα βρίσκονται κάτω από τα φώτα του κλαμπ διασκεδάζοντας, εσύ πιθανότατα θα βρίσκεσαι κάτω από τα φώτα… του εξαερισμού, καθαρίζοντας.

 Η κουζίνα είναι στρατός και έχει καψώνια και όπως ακριβώς συμβαίνει και στο στρατό, μέχρι να παλιώσεις απλά συνήθισέ το.
 Θα περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσεις να απαιτήσεις ένα νορμάλ πενθήμερο οκτάωρο.
 Θα πρέπει να δοκιμάζεις τα πάντα, ακόμη κι αυτά που δεν σου αρέσουν.
 Θα χρησιμοποιείς και τις πέντε αισθήσεις σου υπό πίεση.
 Την ώρα που οι νορμάλ άνθρωποι ξεκουράζονται και πέφτουν για ύπνο εσύ θα είσαι σε δράση, με αποτέλεσμα να συνηθίσεις από την υπερένταση να κοιμάσαι πολύ αργά και να ξυπνάς πολύ αργά.

Εντάξει, υπάρχουν και κάποια θετικά:
 Μπορείς συχνά να αλλάζεις μέρη, εμπλουτίζοντας παράλληλα το βιογραφικό σου.
 Μπορείς να δοκιμάζεις και να τρως ό,τι θέλεις κάνοντας «ποιοτικό έλεγχο».
 Είναι ένα επάγγελμα που θα υπάρχει πάντα, ανεξάρτητα από οικονομικές κρίσεις.
 Δοκιμάζεις υλικά που άλλοι θα τα δοκιμάσουν μετά από χρόνια, αφού πρώτα μάλλον προβληθούν σε τηλεοπτικές εκπομπές.
 Μπορείς να ξεδιπλώνεις κάθε μέρα το μαγειρικό σου ταλέντο, δημιουργώντας νέα πιάτα.
 Μπορείς να αλλάζεις το κασέ σου, ανάλογα με την εποχή και την επιχείρηση.
 Θα είσαι το επίκεντρο μιας παρέας που μόλις γνώρισες, εκτός αν στην ίδια παρέα υπάρχει ταυτόχρονα… ηθοποιός ή τραγουδιστής.

Τώρα, αν τα αρνητικά σου φαίνονται περισσότερα από τα θετικά, μάλλον δεν κάνεις για αυτό το επάγγελμα και καλυτέρα να μην πετάξεις τα ωραία σου λεφτά σε κάποια ιδιωτική σχολή. Αν σου αρέσει η μαγειρική, μπορείς να μαγειρεύεις άνετα και εύκολα στην κουζίνα του σπιτιού σου συνταγές διάσημων «τηλεμαγείρων» χωρίς κανένα άγχος. Αν πάλι τα θετικά σου φαίνονται περισσότερα από τα αρνητικά, τότε… ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!

πηγή: www.rejected.gr