Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Πώς θα καταλάβουμε ότι το παιδί είναι άρρωστο και δεν προσποιείται.

Ποια δεν θυμάται τη σκηνή με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο», όπου κάνει την άρρωστη και τρίβει το θερμόμετρο; Και, μεταξύ μας, κι εμείς έχουμε τρίψει λίγο το θερμόμετρο για να γλιτώσουμε το σχολείο!

Και, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το να προσποιηθείς τον άρρωστο προκειμένου να αποφύγεις κάτι που δεν θέλεις δεν είναι μόνο κόλπο των ενηλίκων. Και τα παιδιά έχουν μπει στο νόημα. Τα παιδιά από νωρίς καταλαβαίνουν ότι η ασθένεια είναι κάτι σοβαρό, που χρήζει προσοχής, την οποία οι γονείς δίνουν από την πρώτη στιγμή. Έτσι, από νωρίς καταλαβαίνουν ότι αν προσποιηθείς τον άρρωστο, χάνεις μία μέρα από το σχολείο.

Εξάλλου, για τα παιδιά, άρρωστος = όχι σχολείο! Και αν θέλουν μία μέρα να μείνουν στο σπίτι, ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν. Ή μάλλον να προσποιηθούν.

Αλλά αυτό δεν είναι τόσο αθώο, όσο φαίνεται. Όταν το παιδί έχει προσποιηθεί ξανά το άρρωστο, οι γονείς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη και όταν θα είναι πραγματικά άρρωστο, δεν το πιστεύουν. Όπως ο μύθος με τον ψεύτη βοσκό, που στο τέλος ο λύκος πράγματι κατέβηκε από το βουνό, αλλά κανένας χωριανός δεν το πίστευε κι έτσι ο λύκος έφαγε το κοπάδι. Έτσι, και με το παιδί. Μπορεί, πράγματι, να ξυπνήσει ένα πρωί και να είναι άρρωστο, αλλά οι γονείς να μην το πιστέψουν. Και τι γίνεται, λοιπόν, στην περίπτωση που είναι κάτι πιο σοβαρό απ’ ο, τι φαίνεται; Αν για παράδειγμα λέει ότι πονάει η κοιλιά του;

Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να καταλάβουν, αν το παιδί λέει ψέματα ή όχι.
Πρώτα απ’ όλα ελέγχουμε αν έχει τα κοινά σημάδια, όπως πυρετός, εμετός, διάρροια. Εξάλλου, είναι κάποια από τα συμπτώματα, που το παιδί δε μπορεί να προσποιηθεί, με εξαίρεση τον πυρετό, αναλόγως το θερμόμετρο. Όπως τονίζει, η παιδίατρος Tanya Altmann αν το παιδί έχει από τα παραπάνω συμπτώματα ή ρινική καταρροή και βήχα, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι. Αν το παιδί λέει ότι δεν αισθάνεται, γενικότερα, καλά, μπορείτε να διαπιστώσετε οι ίδιοι παρατηρώντας την όψη του. Μοιάζει με άρρωστο; Το χρώμα του είναι φυσιολογικό; Τα μάτια του; Είναι άκεφο;



«Ξαπλώστε το παιδί στο κρεβάτι. Πιέστε το στομάχι του, δείτε αν πονάει κάπου. Ζητήστε του να πηδήξει στο κρεβάτι πάνω κάτω», λέει η dr. Altmann. Αυτά αποτελούν έναν αποδεδειγμένο τρόπο, για να διαπιστώσετε αν πράγματι είναι άρρωστο. Ένας άλλος απλός, δοκιμασμένος και με σίγουρα αποτελέσματα είναι ο εξής: πείτε του πως θα μείνει στο σπίτι, αλλά επειδή είναι άρρωστο δεν πρόκειται να δει όλη μέρα, τηλεόραση, δεν θα παίξει με το tablet, δεν θα παίξει γενικά και θα είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Επίσης, για να γίνει καλύτερα, δεν θα φάει τίποτε άλλο, παρά ριζάκι λαπά. Πιστέψτε μας, το τελευταίο «πονάει» πολύ ένα παιδί. Και αν σας λέει ψέματα, αμέσως θα το παραδεχτεί. Καλύτερα σχολείο, παρά ρύζι λαπάς.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να προσποιηθούν ότι έχουν χτυπήσει κάπου (στο σχολείο ή στην αθλητική δραστηριότητα, αν πηγαίνουν) και πονάνε. Μπορεί, επίσης, να σας πουν ότι κατά έναν περίεργο λόγο, πονάει το πόδι τους. Βέβαια, θα πρέπει να δώσετε σημασία σε αυτό, για το οποίο παραπονείται το παιδί, διότι πράγματι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα. Τι κάνετε σε αυτήν την περίπτωση;

Του ζητάτε να σταθεί με το ένα πόδι και παρατηρείτε το άλλο. Στη συνέχεια περιστρέφεται το άκρο για να δείτε, αν παραπονείται. Στη συνέχεια, του λέτε να περπατήσει κατά μήκος του δωματίου παρατηρώντας καλά τις κινήσεις. Τέλος, φεύγετε από το δωμάτιο και ρίχνετε κλεφτές ματιές, διότι αν σας λέει ψέματα, όταν θα λείπετε, θα συμπεριφερθεί κανονικά! Ωστόσο, αν το παιδί πράγματι πονάει στο πόδι, και ο πόνος δεν υποχωρεί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr