Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Πόσα χιλιόμετρα κάνεις με λαμπάκι;


Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας να κυκλοφορούμε με την ενδεικτική λυχνία προειδοποίησης χαμηλής στάθμης καυσίμου (το γνωστό και ως λαμπάκι). Πόσα χιλιόμετρα όμως μπορούμε να κάνουμε με αυτό αναμμένο, χωρίς να κινδυνεύσουμε να μείνουμε;

Το ερώτημα είναι λογικό και σίγουρα κάποιο από εμάς το έχουμε απαντήσει στην πράξη… μένοντας ίσως κάποια στιγμή. Αυτό φυσικά πέραν του ότι είναι κακό για το αυτοκίνητο, όπως μπορείτε να διαβάστε εδώ, είναι και επικίνδυνο.

Για να μην βρεθούμε λοιπόν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καλό είναι να έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και να ξέρουμε εκ των προτέρων πόσα χιλιόμετρα αυτονομίας έχουμε από την στιγμή που ανάβει το λαμπάκι στο αυτοκίνητό μας.

Στα αυτοκίνητα με υπολογιστή ταξιδιού λοιπόν, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε την αυτονομία που μας δίνει. Έτσι έχουμε μιας πρώτης τάξεως ένδειξη για το πόσα χιλιόμετρα ακόμη μπορούμε να οδηγήσουμε, χωρίς να μείνουμε. Αυτό προϋποθέτει πως δεν θα αλλάξουμε το στυλ οδήγησής μας ή το μέρος στο οποίο οδηγούμε.

Για παράδειγμα, αν έχουμε ένδειξη αυτονομίας (με νορμάλ οδήγηση) 120 χλμ. και ξαφνικά αρχίζουμε να οδηγούμε επιθετικά και με έντονες επιταχύνσεις, τότε προφανώς η αυτονομία θα μειωθεί δραματικά. Το ίδιο θα συμβεί φυσικά και αν κινούμαστε σε αυτοκινητόδρομο και ξαφνικά βγούμε σε κάποια έξοδο σε αστικό περιβάλλον. Λάβετε λοιπόν πάντοτε υπόψη σας τις εκάστοτε συνθήκες και κάντε τους υπολογισμούς σας (υπολογίστε εδώ, πόσο καίει το αυτοκίνητό σας).

Αν τώρα δεν έχετε υπολογιστή ταξιδιού στο αυτοκίνητό σας και θέλετε να υπολογίσετε την αυτονομία σας από την στιγμή που ανάβει λαμπάκι, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας και να δείτε την χωρητικότητα της ρεζέρβας. Αυτή κυμαίνεται συνήθως από 6 έως 8 λίτρα (αναλόγως το αυτοκίνητο). Καλό λοιπόν θα είναι να έχετε υπολογίσει από πριν πόσο καίει το αυτοκίνητό σας (κάντε εδώ τον υπολογισμό) και έτσι να έχετε μια αξιόπιστη εικόνα. Μην ξεχάσετε να μηδενίσετε και τον μερικό χιλιομετρητή, για να ξέρετε ακριβώς πόσα χιλιόμετρα έχετε διανύσει.

Σε κάθε περίπτωση, αν βρεθείτε στη δεινή θέση να μην έχετε αρκετό καύσιμο, υιοθετήστε πιο οικονομικό στυλ οδήγησης (δείτε εδώ πως μπορείτε να κινηθείτε πιο οικονομικά) και απενεργοποιήστε τον κλιματισμό (αν τον έχετε σε λειτουργία) για να αυξήσετε την αυτονομία.

Το κινητό σας μπορεί να σας δείξει μέσω χαρτών και GPS που είναι το πιο κοντινό πρατήριο καυσίμου και έτσι θα γλιτώσετε τα χειρότερα…