Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Τρέμουλο στα χέρια: αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες!


Αν και το τρέμουλο των χεριών μπορεί να είναι απόρροια έντονων συναισθημάτων, κυρίως τρόμου ή έντονου θυμού, ενδέχεται να κρύβει και σοβαρές παθήσεις του νευρικού συστήματος. Γενικά υπάρχει μια ποικιλία αιτίων που μπορεί να προκαλέσουν το τρέμουλο στα χέρια και αυτές είναι:

Η Νόσος Πάρκινσον: είναι η πρώτη αιτία που θα σκεφτόμασταν καθώς το τρέμουλο στα χέρια αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο ενδεικτικά της συμπτώματα. Βέβαια δεν είναι απόλυτο ότι οι όλοι ασθενείς με Πάρκινσον θα βιώσουν τρέμουλο, αλλά τα αρχικά στάδια περιλαμβάνουν συνήθως ελαφριές κινήσεις στα χέρια, στα πόδια, ή ακόμα και μόνο σε ένα δάχτυλο.

Η Πολλαπλή σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά πλάκας: αυτή η νευροεκφυλιστική νόσος μπορεί να επηρεάσει κάθε λειτουργία του σώματός μας, τον εγκέφαλο, τα νεύρα και φυσικά την σπονδυλική μας στήλη. Υπάρχει η περίπτωση να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό τρέμουλο σε όποιον νοσεί -ειδικά ενώ κινείται.

Το στερητικό σύνδρομο από το αλκοόλ: οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ βιώνουν το τρέμουλο των χεριών ως στερητικό σύνδρομο στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν. Ανάλογα τη περίπτωση το τρέμουλο μπορεί να διαρκέσει από λίγο καιρό έως και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το στρες: μπορεί να δημιουργήσει πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα μεταξύ των οποίων το τρέμουλο που όμως μπορεί να συμβεί και με άλλες έντονες καταστάσεις όπως ο θυμός, η έντονη πείνα ή η υπερβολική έλλειψη ύπνου.

Νευρολογική βλάβη: τυχόν πρόβλημα από τραυματισμό ή πρόβλημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο σε διάφορες φάσεις.

Το χαμηλό σάκχαρο: όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά συχνά οδηγούν σε τρέμουλο στα χέρια.

Η λήψη φαρμάκων που μπλοκάρουν την παραγωγή ντοπαμίνης ενδέχεται να προκαλέσουν τρέμουλο. Ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι σημαντική καθώς αποσυντονίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με ψάρια, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά ή μιλήστε με το γιατρό σας αν χρειάζεται να λάβετε συμπληρώματα διατροφής.

Αν το τρέμουλο στα χέρια σας επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προσχωρήσετε σε διαγνωστικές εξετάσεις που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.