Ποια μπανάνα είναι η καλύτερη; Ώριμη ή άγουρη.
Για το θέμα της γεύσης δεν υπάρχει ακριβής απάντηση. Το θέμα είναι υποκειμενικό, σε άλλους αρέσει μια πιο ξινή γεύση ενώ άλλοι προτιμούν την έντονη γλυκιά που έχει η μπανάνα όταν είναι ώριμη.
Ωστόσο ανάλογα με την φάση της ωρίμανσης που βρίσκεται, το φρούτο έχει και διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες.
Οι μπανάνα, παρά τις αρκετές τους θερμίδες (περίπου 120 μία μεγάλη) είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα. Είναι πλούσια σε άμυλο που προσφέρει ενέργεια, σε κάλιο που καταπολεμά την κατακράτηση και τις κράμπες, δρα σαν «φάρμακο» κατά της διάρροιαςκαι συμβάλει στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μειώνοντας τη χοληστερόλη, ενώ έχει βρεθεί πως μειώνει και τις πιθανότητες για ορισμένες μορφές καρκίνου.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στη θωράκιση της υγείας μας καθώς περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται «παράγοντας νέκρωσης όγκων», (TNF – Tumor Necrosis Factor) που έχει την ικανότητα να δρα ενάντια στα μη φυσιολογικά κύτταρα.
Επιπλέον, όσο περισσότερα μαύρα σημάδια έχει η μπανάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ιαπωνική έρευνα, απέδειξε πως ο παράγοντας TNF που βρίσκεται στις ώριμες μπανάνες διαθέτει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν πως η τακτική κατανάλωση μπανανών θα μπορούσε ακόμη και να προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Κι αν δεν σας αρέσουν οι τόσο ώριμες μπανάνες; Στην έρευνα βρέθηκε πως και στις άγουρες μπανάνες υπάρχει επίσης ο παράγοντας TNF, σε πολύ μικρότερη δόση όμως οπότε δεν είναι τόσο αποτελεσματικός κατά των αφύσικων κυττάρων. Για την ακρίβεια, η ισχύς των προστατευτικών συστατικών της μπανάνας, καθώς και των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αυξάνεται όσο περισσότερο ωριμάζει.
Μία μόνο επιφύλαξη: Οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πλούσιες σε σάκχαρα γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται η συχνή τους κατανάλωση από διαβητικούς.
Γιατί η μπανάνα μας κάνει καλό.. και πού μας ωφελεί;
Η μπανάνα είναι υγιεινό φρούτο που δίνει πολλά οφέλη. Δείτε τα οφέλη υγείας και ομορφιάς που μας χαρίζει η μπανάνα.
Η μπανάνα είναι πολύτιμο φρούτο για την υγεία μας αλλά και για την ομορφιά μας. Ας δούμε τα οφέλη και τη χρήση της,
Βελτιώνει το πεπτικό
Η μπανάνα παράγει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Περιέχει φρουκτοολιγοσακχαρίτες που βοηθούν στην ενεργοποίηση της ανάπτυξης καλών βακτηρίων ιδιαίτερα στο παχύ έντερο.
Μειωμένη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση
Οι μπανάνες είναι πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η χοληστερόλη επίσης μειώνεται από την πηκτίνη που περιέχουν οι μπανάνες.
Βελτιώνει τη διάθεση
Οι μπανάνες είναι ωφέλιμες για όσους πάσχουν από κατάθλιψη, επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη που βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία έχει ηρεμιστικές και ενισχυτικές της διάθεσης ιδιότητες.
Μειώνει τις σακούλες στα μάτια
Το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες βοηθά στα μάτια που εμφανίζουν σακούλες. Βάλτε τη φλούδα της μπανάνας στα πρησμένα μάτια.
Αντιγηραντική
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα της μπανάνας για να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που επιταχύνουν τη γήρανση.
Ενυδατωμένο δέρμα
Αν θέλετε να θρέψετε και να ενυδατώσετε το δέρμα σας θα πρέπει να τρώτε μπανάνες, καθώς περιέχουν βιταμίνη Β6, και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν στην ελαστικότητα του δέρματος.
Αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για προβλήματα ακμής. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι φλούδας μπανάνας και τρίψτε το απαλά στην περιοχή που έχει το πρόβλημα.
Μαλακά και μεταξένια μαλλιά
Για να έχετε υγιή και μαλακά μαλλιά χρησιμοποιήστε τη μπανάνα σαν ενυδατικό. Λιώστε την, προσθέστε λίγο αμυγδαλέλαιο και εφαρμόστε την στα μαλλιά αφήνοντάς την για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάλετε. Η μπανάνα θρέφει τα μαλλιά και εμποδίζει το σπάσιμο της τρίχας και την ψαλίδα.
Καίει τα λίπη
Οι μπανάνες περιέχουν φυσικά σάκχαρα που μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα σας σε περίεργες ώρες.
Κρατά τα κόκκαλα ισχυρά
Το κάλιο στις μπανάνες βοηθά στη μείωση της απώλειας ασβεστίου από τον οργανισμό και τα προβιοτικά βακτήρια βοηθούν την απορρόφηση του ασβεστίου.