Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

5 τρόποι για να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους!


Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν και δεν υπάρχει τίποτα σταθερό και δεδομένο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλες έχουμε συγκρίνει έστω και μια φορά τον εαυτό μας με κάποιον άλλον, γεγονός που μας προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα. Πέρα από τη δυσφορία που νιώθουμε όταν καταλαβαίνουμε ότι κάποιοςάλλος βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από εμάς, η κατάσταση αυτή μας επηρεάζει και ενδόμυχα.

Αν νιώθετε αδύναμοι να το διαχειριστείτε καθώς πια θεωρείτε τον εαυτό σας κατώτερο από τους άλλους, διαβάστε παρακάτω 5 τρόπους προκειμένου να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

1. Μετατρέψτε τη ζήλια σε θαυμασμό

Όταν αισθάνομαστε ζήλια για τους άλλους είναι επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι έχουνε κάτι που θα θέλαμε να έχουμε και εμείς: ταλέντο, ομορφιά, καλύτερη δουλειά. Αντί να κολλήσουμε στη ζήλια που νιώθουμε για αυτή την κατάσταση, μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε και να μετατρέψουμε τη ζήλια σε θαυμασμό και συνεπώς έμπνευση.

2. Πρακτική αυτοσυγκέντρωση

Όλα ξεκινάνε από εμάς και άρα ελέγχονται και από εμάς. Η αποδεδειγμένη δύναμη του να είναι κανείς ευγενικός με τον εαυτό σου, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τη δική μας προσπάθεια και να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας. Όσο ευγενικοί είμαστε με τους άλλους το ίδιο ακριβώς πρέπει να είμαστε και με τον εαυτό μας. Το να τον κατηγορούμε και να τον μειώνουμε συνεχώς, είναι μια κατάσταση με αρνητικό αντίκτυπο. Προκειμένου να κάνετε το επόμενο βήμα και να αφήσετε στο παρελθόν αυτές τις σκέψεις, γράψτε μια επιστολή στον εαυτό σας με την οποία θα περιγράφετε όλα τα θετικά σας στοιχεία και άρα τη δύναμή σας. Η αυτοσυγκέντρωση μας βοηθά να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι. Καλό θα ήταν να έχετε πάντα κατά νου ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος.

3. Να είστε ρεαλιστές

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι όση μεγαλύτερη είναι η διαφορά ανάμεσα στο ποιοι είμαστε και ποιος θα ήταν για εμάς ο ιδανικός εαυτός μας τόση χαμηλότερη είναι η αυτοεκτίμησή μας. Για παράδειγμα, η σύγκριση του εαυτού σας με κάποιον που κάνει 30 χρόνια την ίδια δουλειά με εσάς είναι κάτι το υπερβολικό. Να είστε ρεαλίστριες όταν πρόκειται να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον ή κατι καθώς και να θέσετε στόχους. Αρχίστε να θέτετε στόχους που είναι εφικτό να πραγματοποιήσετε και αμέσως θα δείτε το σκεπτικό σας να αλλάζει.

4. Δυναμώστε τον εαυτό σας

Με το να συγκρινόμαστε με τους άλλους και να σχολιάζουμε συνεχώς τι κάνουν ή τι δεν κάνουμε εμείς, σπαταλάμε πολλή ενέργεια. Προστατέψτε τον εαυτό σας και σταματήστε να διοχετεύετε την ενέργειά σας σε αυτοκαταστροφικούς σκοπούς. Ανακαλύψτε τι σας βοηθάει να νιώθετε δυνατές και εστιάστε τις σκέψεις σας σε αυτό. Να έχετε πάντα κατά νου τι είναι αυτό που θα σας κάνει να νιώθετε αποτελεσματικές και χρήσιμες. Η θετική σκέψη είναι μια καλή αρχή για να βάλετε τη ζωή σας σε τάξη και να επικεντρωθείτε στο τι πραγματικά μπορείτε να κάνετε.

5. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Τι είναι αυτό που σας κάνει μοναδικές; Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια ιδιότητα που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Βρείτε τη δική σας. Δεν υπάρχει καμιά αλαζονεία στο να εκτιμήσετε τις ικανότητές σας και να τις μετατρέψετε σε δύναμη. Κοιτάξτε τον καθρέφτη σας και εξομολογηθείτε σε τι είστε καλή όπως και τι σας κάνει να νιώθετε καλά. Εστιάστε στο τι είστε και τι κάνετε εσείς παρά στο τι κάνουν οι άλλοι. Σιγά-σιγά η ψυχοσύνθεσή σας θα αρχίσει να αλλάζει και το σφίξιμο στο στομάχι θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση. govastileto.gr