Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Bλάχικος γάμος – Ένα ιστορικό και σατυρικό έθιμο της Θήβας




Κάθε Καθαρά Δευτέρα στην πόλη μας πραγματοποιείται ένα πολύ ιδιαίτερο και καυστικό έθιμο , ο Βλάχικος Γάμος, το οποίο έχει τις ρίζες του στις αρχαίες ομαδικές ελληνικές τελετουργίες της Διονυσιακής λατρείας. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της λαϊκής κωμωδίας αποτελούν το ομαδικό γλέντι, η πομπή, ο Πυρρίχιος χορός, τα φλάμπουρα με τα γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια, οι γκλίτσες, η τσουχτερή σάτιρα, οι αισχρολογίες και τα πειράγματα, τα πηδήματα και οι κραυγές, ο Πανούσης με το υπερμέγεθες ομοίωμα φαλλού και τα κουδούνια που κρέμονται στα σκέλια του και ο χορός του πεθαμένου που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης, την νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο.
Το έθιμο αυτό διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες από τους βλάχους-ποιμένες της περιοχής του Ασπροποτάμου που ήταν απάτητη από τους Τούρκους και άλλους ξένους κατακτητές. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Θήβα, γύρω στα 1830. Είναι πραγματικά αξιέπαινο το πως διατηρήθηκε η παράδοση όλα αυτά τα χρόνια παρόλο που ο Βλάχικος Γάμος κινδύνεψε με απαξίωση αρκετές φορές. Πλέον όμως γίνονται προσπάθειες να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους Θηβαίους αλλά και για τους κατοίκους ολόκληρης της Ελλάδας.
Από την πλευρά μας, ως Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας, θεωρούμε πως η νεολαία οφείλει να αγκαλιάσει τον Βλάχικο Γάμο και να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν προκειμένου να τον προστατεύσει, να τον αναβαθμίσει και να τον κληρονομήσει αργότερα στις επόμενες γενιές. Σίγουρα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του εθίμου, θεωρώντας πως η διατήρηση των ηθών και των εθίμων κάθε περιοχής αποτελεί σημαντικότατη πολιτισμική κληρονομιά και ισχυρό τοπικό χαρακτηριστικό. Θέλουμε λοιπόν να προσκαλέσουμε όλους τους νεολαίους ,τόσο της περιοχής μας όσο και αυτούς που μένουν εκτός Θήβας, να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο και αξιόλογο έθιμο της πόλη μας.
Με τιμή,
Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας