Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Συνάντηση Πρωθυπουργού και Περιφερειαρχών - Από τον επόμενο ένοικο του Μαξίμου οι λύσεις


Το θέμα της ανάπτυξης κυριάρχησε στη σημερινή δίωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι περιφερειάρχες, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του υφυπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, πήραν το λόγο όλοι οι περιφερειάρχες και ανέπτυξαν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το θεσμό. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις, έδειξε κατανόηση στις επισημάνσεις των περιφερειαρχών και ανέφερε ότι όλα όσα διατυπώθηκαν θα τα διαβιβάσει ολοκληρωμένα στον επόμενο πρωθυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, τέθηκαν τα θέματα:

Της πραγματικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία προς τις Περιφέρειες, πρωτίστως για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Της μείωσης της γραφειοκρατίας και της συναρμοδιότητας πολλών φορέων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς τομείς και κυρίως στην ανάπτυξη. Το θέμα των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι χαρακτηριστικό.

Τη βελτίωση της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα.

Την άρση των προσκομμάτων από τις υπηρεσίες εντελλομένων που ευθύνονται για τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών.

Την αξιοποίηση κτηρίων του δημοσίου από τις Περιφέρειες που θα συμβάλλει στη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.

Την παραμονή της νησιωτικής Ελλάδας στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.

Την ενίσχυση του ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Στις τοποθετήσεις τους οι περιφερειάρχες αναφέρθηκαν τόσο στις νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να λειτουργήσει επωφελέστερα για τον πολίτη ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας, όσο και στα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει κάθε μία περιφέρεια χωριστά».